Muhammed Tahsin - muslimen som får ledarroll i Kristdemokraterna

Muhammed Tahsin valdes nyligen till ordförande för KD i Eskilstuna, och får en hel del frågor om sin muslimska tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades
i mars 2016.

 

För visst kan det väcka nyfikenhet när en muslim går med i ett parti som har "Krist" i sitt namn. Själv säger Muhammed Tahsin lite skämtsamt att han trodde det var mer intressant att han var så pass ung, 24 år, än att han var en muslimsk kristdemokrat.

– Det har varit en del snack om att jag är muslim och med i KD. Men kyrkan tillhör inte längre staten, det finns ingenstans i KD:s politik som säger att en muslim eller icke-troende inte får vara med. Vi driver en politik där alla är välkomna.

Muhammed Tahsin säger också att:

– Vi pratar politik på våra möten, inte religion.

"Ingen motsättning"

Att KD utgår från kristna värderingar har han inga problem med, utan det är något han själv skrivit under på när han gick med i partiet.

– För mig finns det ingen motsättning med att jag är muslim och att partiet står för kristna värderingar. Jag ser religion som något positivt, och mycket av det som finns i kristendomen finns också i min religion, så det är inget som krockar.

Muhammed Tahsin kommer ursprungligen från Irak, och kom till Sverige 2007. Han berättar att anledningen till att han fastnade för KD var för partiets ärlighet, samt synen på barn och familj.

– Vi är jätteärliga i den politik vi bedriver, vi lovar inte massor som vi sedan inte kan stå för efteråt, säger han, och ger en känga till S och MP, som han tycker lovat alldeles för mycket som de nu inte kan hålla.

Fick stöd av Ebba efter hat

Sedan han blev vald till ordförande har Muhammed Tahsin även fått ta emot en del hat. Han berättar att han fått ta emot telefonsamtal där någon i andra änden uppmanat honom att "packa och flytta". Han diskuteras på sajten Flashback, där folk påstår att han skulle vilja införa sharialagar, och det finns de som ifrågasätter hur han som muslim skulle kunna vara demokratiskt sinnad.

– Det har varit många barnsliga kommentarer, säger Muhammed Tahsin själv.

Han säger också att han varit tvungen att läsa på om vad det var för sharia-lagar de hänvisade till, för han visste det inte själv.

– Jag tycker verkligen synd om de här personerna, det brister i deras kunskap, deras syn på demokrati och deras människosyn. Visst kan man kritisera en persons politik, men den typ av kritik jag fick, det kom som en chock för mig.

Muhammed Tahsin säger att han engagerat sig i skolfrågor, integration och religionsfrihet, men de hatbudskap som når honom handlar inte över huvud taget om hans politiska ställningstaganden, utan enbart att han är muslim.

– Samtidigt har jag fått enormt mycket stöd, säger Muhammed Tahsin.

Lokalt har politiker från alla håll hört av sig och visat honom sitt stöd. Inom KD är det många som backat upp honom. Till och med partiledaren Ebba Busch Thor.

– Jag fick ett enormt bra stöd från Ebba personligen. Hon hörde av sig via Facebook och visade sitt stöd. Det gjorde mig stolt.

Går emot partiet på en punkt

Muhammed Tahsin har nästan bara gott att säga om sin partiledare. Förutom på en punkt. Han gillar inte partiets omsvängning i flyktingfrågan, utan vill se en mycket öppnare linje än vad KD driver just nu.

– Sverige har varit känt för sin solidaritet och sin medmänsklighet i alla år. Det finns inte i min värld att jag ska stå där och neka människor hjälp, jag har själv varit flera gånger på öarna nere i Grekland och hjälpt flyktingar. Så i den här frågan är jag inte överens med partiledningen, annars står helt jag bakom Ebba.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar