Nyheter

Polska regeringen ändrar sig om aborter

Protester i kyrkor runt om i landet gör att ny lag stoppas tills vidare.


Efter flera veckor av protester, bland annat i kyrkor, har den polska regeringen beslutat att se över den nya hårdare abortlagen och försöka hitta andra lösningar.

Det var i slutet av oktober som rasande demonstranter tog sig in i polska kyrkor och genomförde protestaktioner mot den nya hårdare abortlagstiftningen. Den nya lagen skulle egentligen börja gälla nu i dagarna, och enligt den skulle abort helt förbjudas i Polen. Undantag kunde beviljas enbart om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes liv och hälsa hotades.

“Väcker känslor”

Nu backar regeringen. “Det pågår en diskussion, en dialog som behöver ta tid, det för att hitta en ny lösning den här svåra fråga som ju väcker mycket känslor”, säger Michal Dworczyk, chef för premiärministerns kansli, till nyhetsbyrån AP.

De landsomfattande protesterna, som började efter ett domstolsutslag den 22 oktober, har under de veckor som gått utvecklats till att handla om mer än abortlagarna. Organisationen Kvinnostrejk kräver nu bland annat större satsningar på hälsa och sjukvård. De vill vidare att regeringspartiet Lag och rättvisa ska ha mindre kontroll över rättsväsendet och att den polska staten ska vara sekulär och självständig från Katolska kyrkan.

Fredliga

Regeringen har också fått kritik för sin bristfälliga hantering av coronapandemin, och många av demonstranterna menar att demokratin just nu vittrar sönder i Polen.

Protesterna har i stort sett hittills varit fredliga, men på vissa platser har hårdföra extremnationalister bemött demonstranter med våld och till exempel släpat ut dem ur kyrkor.



Fler artiklar för dig