Nyheter

“Världens ensammaste elefant” har fått en vän

Sångerskan Cher var med och firade när Kavaan fick nytt hem och fann vänskap.


Kavaan har tillbringat 35 år i ensamhet i ett zoo i Pakistan, och fått både psykiska och fysiska skador. Nu har han fått ett nytt hem – och funnit en vän.

ABC News rapporterar om solskenshistorien om Kavaan, som har fått ett nytt hem i Kambodja. Sångerskan Cher, som deltog i firandet av flytten, har varit med och bekostat resan för den 4000 kilo tunga elefanten.

Kavaan är 36 år gammal och har levt nästan hela sitt liv i kedjor i Pakistan. Han hade tidigare en partner, men partnern dog – och Kavaan tvingades stå intill den döda i flera dagar innan kroppen fördes bort. Veterinärer har konstaterat att Kavaan har fått beteenderubbningar och han är också överviktig.

Men nu har livet alltså tagit en ny vändning för den isolerade elefanten. Före flytten testades Kavaan för covid-19. Han sov sedan under stora delar av flygningen, skriver ABC. Nu ska han först få vänja sig vid sitt nya hem, men sedan är det meningen att han ska släppas fri inom området, provinsen Otar Méanchey. Där bor cirka 600 asiatiska elefanter. Redan under de första dagarna tog Kavaan kontakt med en annan elefant genom stängslet.

Djurrättsaktivister har i åratal kämpat för att elefanten skulle befrias från det zoo i Islamabad, som nu har stängts.

Fler artiklar för dig