Nyheter

Pastor ber om ursäkt för predikan om kvinnors vikt

First General Baptist Church i Malden, USA. Infälld bild på pastor Stewart-Allen Clark.
En baptistpastor i USA som kommenterade kvinnor och kvinnors vikt i en predikan i februari har bett om ursäkt till sin egen församling.

I ett skriftligt uttalande konstaterar Stewart-Allen Clark, pastor i First General Baptist Church i Malden, Missouri, att den kritiserade predikan innehöll okänsliga kommentarer om kvinnor och påståenden som har definierats som obibliska.

“Till kvinnorna i kyrkan, kvinnor i samhället och de som tittar på våra livesändningar; Jag vill säga att jag är djupt ledsen för all smärta eller obehag som mina ord har medfört.”

Stewart-Allen Clarks uttalande kommer som en respons på en predikan som han höll i First General Baptist Church i Malden den 21 februari och som kyrkan senare avpublicerade från sin webbplats.

“Oförskämt och ohövligt”

Dagen har tidigare uppmärksammat predikan där Stewart-Allen Clark bland annat frågade sig hur det kommer sig att så många kvinnor slutar att bry sig om sitt utseende efter att de har gift sig. Han lyfte samtidigt fram Donald Trumps hustru Melania Trump som ett föredöme.

Stewart-Allen Clark har varit tjänstledig sedan den 28 februari och i det ångerfulla uttalandet som publicerades på församlingens webbplats berättar han att han har träffat en terapeut sedan dess. Han ber också om ursäkt till församlingsmedlemmarna som har fått skämmas på grund av predikan.

“Jag medger och förstår att det jag sa var oförskämt och ohövligt. Jag ber uppriktigt om er förlåtelse och om att jag ska åter ska kunna bli er pastor.”

Bredvid Stewart-Allen Clarks ursäkt har även en ursäkt från församlingstjänarna i kyrkan publicerats. De skriver att de har misslyckats i sitt uppdrag att säkerställa att Guds kärlek och sanning predikas i kyrkan.

Kritik från samfundet

First General Baptist Church i Malden är en del av ett baptistsamfund som predikar att Jesus dog för allas synder. Samfundet finns i flera länder, men har sin bas i Missouri och är också störst i den amerikanska mellanvästern.

Kort efter Stewart-Allen Clarks predikan förklarade samfundet att budskapet inte var förenligt med teologin som samfundet står för.

I början av mars uppgav även ledarna för General Baptist Council of Associations att Stewart-Allen Clark hade lämnat uppdraget som moderator vid ett stort samfundsmöte som enligt planerna ska äga rum nästa sommar.

“Predikan innehöll uttalanden som inte stämmer överens med General Baptists åsikter och värderingar”, skrev samfundsledarna enligt Roys Report i ett uttalande som publicerades på Facebook.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig