Nyheter

“Behandla inte flyktingar med förakt”

Panikåtgärder och avvisningar präglar Europas flyktingpolitik menar Caritas, som vill se mer av solidaritet

Den 18 december var det International Migrants Day. Caritas Europa vill i ett upprop se beslutsfattare visa solidaritet med flyktingar och migranter. ” Bygg inte murar, visa solidaritet och medkänsla”, skriver organisationen.

Under hösten har migration varit ett hett ämne i Europas länder, och flyktingar har bland annat använts som påtryckningsmedel i konflikter. Detta är helt förkastligt, betonar den katolska hjälporganisationen som på International Migrants Day gick ut med ett uttalande där de kräver att beslutsfattare i Europas länder i stället visar på medmänsklighet och humanism.

Vill se flera lagliga vägar

“Människor på flykt är mänskliga varelser, som korsar gränser av olika skäl – för att söka skydd, för att söka arbete eller studera, eller för att återförenas med sin familj. De måste behandlas med respekt i stället för med förakt”, skriver organisationen som vill se flera lagliga flyktvägar i Europa och få slut på våld och paniklösningar.

Som avskräckande exempel på hur illa det kan gå nämner Caritas situationen för de flyktingar som lämnades att frysa i skogarna mellan Belarus och Polen under hösten. Här finns också de sorgliga siffrorna för antalet döda på Medelhavet, och båtar fyllda av flyktingar som förlist på Engelska kanalen.

“Bygg inte fler murar”

Maria Nyman, svensk generalsekreterare vid Caritas Europa, säger i uppropet att det handlar om att byta ut rädsla mot humanism och en insikt i att människor kommer att fortsätta vilja och behöva kunna röra sig över gränser. Detta kommer inte att upphöra, hur många murar man än bygger, betonar hon.

“Vi vill se ett tydligt skifte i migrationspolitiken: i stället för att finansiera dyra murar och att militarisera våra gränser för att stoppa migration – låt oss investera i säkra reguljära flyktvägar, anständigt mottagande och mer välkomnande samhällen. Detta kommer att hjälpa till i arbetet med integrering, som är viktigt för allas bästa”.

“Har positiva följder”

Caritas avslutar med att betona de många positiva följderna av migration. “Vi vill också hedra alla de människor som hjälper migranter på olika sätt och därmed väljer möten och medmänsklighet i stället för rädsla”, skriver organisationen.

Fler artiklar för dig