Nyheter

Världens nordligaste pilgrimsled förlängs med 50 mil

Sankt Olavsleden får en finsk del - “finns ett stort intresse”

Sankt Olavsleden har kallats Skandinaviens svar på leden till Santiago de Compostela. Nu utökas den nordliga pilgrimsleden med 50 mil i Finland.

– Vi ser här i Finland ett ökande intresse för långsam vandring, säger Martin Näse till Sveriges radio. Han jobbar med leden i Finland, där det nu blir möjligt att vandra 50 mil på Sankt Olavsleden. Tidigare var den sammanlagda längden av leden 58 mil, och sträckte sig då från Selånger utanför Sundsvall till Trondheim i Norge – mellan Bottenhavet i öster och Atlanten i väster.

Blir nästan dubbelt så lång

Nu blir leden nästan dubbelt så lång, och går från Finland in i Sverige och sedan vidare till Norge. Som en jämförelse kan nämnas att El Camino eller “Caminon” till Santiago de Compostela är cirka 160 mil lång.

Martin Näse säger att det har varit god respons på arbetet med en sammanhållen pilgrimsled genom länderna fram till Trondheim och den anrika Nidarosdomen.

Det blir färja en del av färden mellan Finland och Sverige, och än så länge också tåg mellan Umeå och Sundsvall. Leden sträcker sig genom skogar, över fjäll och längs sjöar.

– Den nya delen förstärker konceptet med Sankt Olovsleden, säger Martin Näse.

Första vandrare redan i år

Redan i år väntar man de första vandrarna på den nya utökade leden. Olav Haraldsson, som gett leden dess namn, föddes 995 och blev kung av Norge i början av 100-talet. Han förlorade senare sin makt, men försökte återta den via Sverige och Selånger. Han dödades dock i ett slag i Stikklestad. När hans grav öppnades hade hans hår och naglar växt, och han blev helgonförklarad.


Fler artiklar för dig