Nyheter

Kyrkan kan rivas när Malmberget flyttar

Oklar framtid för den kulturminnesmärkta Allhelgonakyrkan

Planen har varit att låta den kulturminnesmärkta Allhelgonakyrkan följa med när Malmberget flyttar. Men nu kan kyrkan i stället komma att rivas.

Hela samhället Malmberget är, precis som Kiruna, på väg att flyttas till följd av gruvbrytningen i området. Den kulturminnesmärkta Allhelgonakyrkan i Malmberget behöver vara borta från sin nuvarande plats senast 2024, men det är oklart om den kommer att flyttas – eller i stället rivas, skriver Kyrkans tidning.

Lagens skydd kan hävas

Malmberget-Gällivares kyrkofullmäktiges ursprungliga avsikt har varit att låta kyrkan följa med i flytten av orten, men sedan 2021 har i stället möjligheten att riva kyrkan varit uppe på bordet. Sedan dess utreder länsstyrelsen i Norrbotten, på begäran av kyrkofullmäktige, möjligheterna att häva kulturmiljölagens skydd för Allhelgonakyrkan, vilket krävs för att en rivning ska få genomföras, rapporterar Kyrkans tidning.

Malmberget (samhället ovan till höger i bild) kommer på grund av LKAB:s gruvbrytning att tömmas. I förgrunden syns Gällivare.

Exklusiv kategori

På uppdrag av länsstyrelsen har Umeå museum hittills utrett kyrkans kulturhistoriska värde, och konstaterat att den “hör till den exklusiva kategori om cirka åttio kyrkobyggnader, uppförda efter 1939″, som ska skyddas enligt ett särskilt beslut från Riksantikvarieämbetet.

Nu avvaktar kyrkofullmäktige länsstyrelsen i Norrbottens besked innan kyrkans framtid avgörs. Först behöver dock länsstyrelsen undersöka om den alls har mandat att häva kulturmiljölagens skydd för en byggnad, skriver Kyrkans tidning.

Dagen har tidigare rapporterat om flytten av Kiruna kyrka till följd av gruvbrytningen i fjället Kiirunavaara. För att kyrkan ska kunna transporteras till sin nya plats behöver vägar breddas och en järnvägsviadukt rivas.

---

Fakta: Allhelgonakyrkan i Malmberget

  • Kyrkan ritades av arkitekten Hakon Ahlberg 1944.
  • I samråd med arkitekten har kyrkan flyttats en gång tidigare. Det skedde 1974 till följd av en expanderande gruva som orsakade rasrisk. Allhelgonakyrkan fick då sin nuvarande plats i Malmberget.
  • Nu utreder länsstyrelsen i Norrbotten om kyrkan kan rivas.

Källa: Kyrkans tidning

---

Fler artiklar för dig