KDU: Förbjud heltäckande slöja

”Heltäckande slöja som burka och niqab strider mot vår kultur och hör inte hemma i Sverige”, skriver Kristdemokratisk ungdom, KDU, i en debattartikel.
KD:s partistyrelse vill dock inte se något förbud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Heltäckande slöjor som döljer hela ansiktet är en ovärdig symbol, som signalerar kvinnoförtryck och en ovärdig tillvaro. Så resonerar tre företrädare för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU, med förbundsordförande Christian Carlsson i spetsen, när de i en debattartikel i Expressen föreslår att Sverige ska förbjuda heltäckande slöja i offentlig verksamhet.

"Burka och niqab är rent av människofientligt", lyder budskapet.

KDU-företrädarna tar Norge och Nederländerna som föregångsländer, då de infört ett liknande förbud. Frågan är också uppe i flera andra europeiska länder, inte minst i Danmark där ett lagförslag nyligen presenterades i Folketinget. 

KD säger nej till förslaget

KDU kommer nu att driva frågan om ett förbud för heltäckande slöja på KD:s riksting, som inleds den 20 oktober. Även andra inom partiet är med på noterna, exempelvis landstingspolitikern Birgitta Sacrédeus som motionerat om ett slöjförbud.

Svaret från Kristdemokraternas ledning är dock nej.

"Samtal och praktiska lösningar är vägen framåt, inte förbud", lyder svaret från partistyrelsen då de föreslår att motionen ska avslås.

"Partistyrelsen anser att det dessutom finns en stor risk att ett förbud blir kontraproduktivt och att det i stället stigmatiserar och skrämmer niqab- och burqa-bärande kvinnor från det offentliga livet."

Det här bäddar för en het debatt på KD:s riksting, där partiets företrädare får rösta om saken.

Strider mot kristen människosyn

KDU skriver i sin debattartikel att heltäckande slöja strider mot den människosyn som finns i Sverige, och att den bottnar i kristna värderingar.

"I dagens Sverige finns tyvärr islamister som förkastar vår kristna och västerländska människosyn. De önskar i stället att den människo- och kvinnosyn som kommit att prägla länder som Afghanistan, Saudiarabien och andra länder kring Persiska viken, också ska slå rot hos oss, lyder argumenten från KDU".

Lilla Erstagården