Moderaterna vill se över asylrätten

På förslag finns att införa ett kvotflyktingsystem, och därmed överge nuvarande regler där man söker asyl på plats i Sverige. Beslut tas på M-stämman i helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ersätt dagens asylsystem med ett kvotflyktingsystem. Det är vad Moderaternas partistyrelse har på förslag, och frågan kommer att diskuteras på partiets arbetsstämma i helgen.

I stämmohandlingarna beskrivs det hur ett sådant system förutsätter en förändring av såväl FN:s asylrätt och EU:s asylregler, och på sikt vill Moderaterna inte bara förändra svensk migrationslagstiftning, utan vill att hela EU går åt samma håll.

Tanken är att det inte ska gå att söka asyl i EU, utan prövning ska ske utanför unionens gränser.

Med andra ord en mycket stor omsvängning sedan Fredrik Reinfeldts dagar, då M samarbetade med MP om en mer generös migrationspolitik. Nu räcker partiet snarare ut handen till Socialdemokraterna, i hopp om en blocköverskridande restriktiv migrationspolitik.

Får söka stöd på annat håll

Men när de föreslår att Sverige ska överge asylrätten får de snarare söka stöd åt annat håll. Sverigedemokraterna är inne på en liknande linje, även KDU har föreslagit att dagens system bör ersättas med ett kvotflyktingsystem, då gärna med generöst tilltagna kvoter.

– I dag har vi ett system som inte fungerar, 2015 visade med all tydlighet just detta, sa Elisabeth Svantesson (M) då förslaget först kom upp på bordet.

– Ska vi hjälpa människor som allra bäst behöver det och inte personer som är ekonomiska migranter så behöver EU gå mer mot ett kvotflyktingsystem.

Flera moderater har efter det börjat försvara en omläggning av systemet.

– Ett kvotsystem skulle främst hjälpa kvinnor och barn, på bekostnad av unga män med tillgång till kapital, twittrade riksdagsledamoten Hanif Bali inför M-stämman.

Nuvarande system kallade M-ledaren Ulf Kristersson för ”brutal och orättvis” i veckans partiledardebatt i riksdagen.

M:s nya linje kritiseras dock hårt från flera håll. Inte minst lyfts fram att med ett kvotsystem kommer inte alla som har asylbehov att kunna få sin sak prövad.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar