Ledare

Låt Lisa, 9 år, stanna i Sverige

Kommentar: Vad hände med allt tal om barnets bästa i främsta rummet?

Född i Sverige kom Lisa som ettåring till sin nya familj eftersom hennes egen mamma inte kunde ta hand om henne på grund av sitt psykiska mående. Migrationsverket avslog året efter Lisas och hennes albanska mammas ansökan om uppehållstillstånd och nu ska Lisa utvisas, ensam, till ett land där hon inte kan språket. Mamman, som inte längre har vårdnaden, har lämnat Sverige för att söka asyl i ett annat land och Lisas fosterföräldrar har ansökt om att få adoptera flickan, något mamman sagt att hon önskar. Men tingsrätten gick emot kommunens rekommendation och avslog adoptionsansökan som nu är överklagad till hovrätten.

Lisa berättar att hon är rädd för att hon ska hamna på barnhem, något Migrationsverket avvisat. Men på måndagen avslöjade P4 i Skaraborg att en mejlväxling mellan polisen och albanska myndigheter visar att hon utvisas till ett barnhem. Nya advokater har engagerats för att lämna in nya ansökningar om verkställighetshinder och familjen hoppas hovrätten ska meddela sitt beslut om överklagan om adoptionen inom kort.

Turerna kring nioåriga Lisa har engagerat stort. Det är inte konstigt. Ett land som menar sig ha någorlunda humanitär hållning och åtminstone enligt läpparnas bekännelse sätter barnens rätt i främsta rummet måste kunna bättre än så här. Nu är det upp till bevis. Låt Lisa stanna i Sverige där hon hör hemma.

Fler artiklar för dig