28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Nike Örbrink föreslås ta över ledarskapet i KDU

I augusti väljer KDU en ny styrelse där 23-åriga Nike Örbrink föreslås som ny förbundsordförande.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, är på väg att ömsa skinn då nuvarande förbundsordförande Martin Hallander tackar för sig.

Nu föreslås 23-åriga Nike Örbrink som ny ordförande och om valberedningen får som den vill väljs hon den 8 augusti då KDU har sitt årsmöte, som i år får skötas digitalt på grund av coronakrisen.

– Nike Örbrink är rätt kandidat att leda arbetet framåt, skapa opinion och ytterligare befästa KDU:s position som det borgerliga ungdomsförbundet till höger, säger valberedningens ordförande Hedvig Åkesson i ett pressmeddelande.

Tydligt profilerat

Valet pekar också på en kontinuitet i ungdomsförbundet, som tydligt profilerat sig på den politiska högerkanten och i många år även drivit på för att moderpartiet också ska ta den färdriktningen. Inte minst i migrationsfrågan har KDU gått före och förespråkat en mer restriktiv migrationspolitik, vilket också är den väg som KD gått under partiledare Ebba Buschs ledning.

Läs mer KDU vill återigen slopa asylrätten

Flera framträdanden

Nike Örbrink har redan gjort flera framträdanden för KDU som kultur- och jämställdhetspolitisk talesperson. Hon har också jobbat som pressekreterare för Kristdemokraterna.

– Jag är otroligt tacksam över valberedningens nominering. KDU har en tradition av att sticka ut och våga gå före inom borgerligheten. Jag ser fram emot att få utveckla den sidan av KDU inför valet 2022, säger Nike Örbrink via ett uttalande på KDU:s hemsida.

Trio från Stockholm

Vid sin sida i presidiet föreslås Evin Badrniya och Anton Roos som första respektive andre vice ordförande. Det är två unga politiker som på flera sätt visat framfötterna, inte minst på sociala medier där de skapar en hel del svallvågor efter att de dykt rakt in i samhällsdebatten.

Om denna trio röstas fram som den nya KDU-ledningen innebär det att ledarskapet centreras till Stockholmsregionen, där samtliga tre bor och är verksamma.

Läs mer Psykisk ohälsa tar inte sommarsemester

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar