Nyheter

Pingsts kommunikationschef Marcus Jonsson tar plats i riksdagen

"Det finns inga formella band mellan pingströrelsen och KD", säger Marcus Jonsson som under några veckor hoppar in som riksdagsledamot.

Det tog bara sex timmar innan Marcus Jonsson var uppe och debatterade religionsfrihet med utrikesminister Ann Linde (S).

– Vår gruppledare, Andreas Carlson, menade att det var något slags rekord att gå in i en debatt utan att först ha blivit introducerad för riksdagsgruppen, säger Marcus Jonsson och skrattar.

Han berättar att debatten var väckt av en vänsterpartist om hur Ryssland går hårt åt civilsamhället, han misstänkte att ingen av parterna skulle lyfta in trossamfundens situation och tog tillfället i akt för att prata om pingstvänner, baptister och andra religiösa minoriteter.

– Då tog jag också tog upp betydelsen av frikyrkorörelsens roll för demokratiseringen av vårt eget land.

Inte nybörjare

Vi träffas i korridoren utanför plenisalen och i bakgrunden pågår årets första partiledardebatt för fullt. Marcus Jonsson har fått en hel bunt med papper med information om hur man beter sig i riksdagen, där det gäller att titulera folk korrekt och tala med tidspress.

Trots att det är hans andra dag som riksdagsledamot är han ingen politisk nybörjare. Tidigare har han jobbat som pressekreterare för KD-ministern Maria Larsson, med Alf Svensson under dennes tid som ledamot i Europaparlamentet, samt varit chefredaktör för den KD-nära tidningen Poletik. Dessutom är han lokalpolitiker.

Marcus Jonsson jobbar vanligtvos som kommunikationschef för Pingst FFS, men har tjänstledigt i sex veckor för att ersätta Jakob Forssmed i riksdagen.

Tar du med dig pingströrelsens frågor in i politiken?

– Jag lyfte faktiskt pingströrelsens situation i Ryssland i debatten med utrikesministern, säger Marcus Jonsson.

– Men jag är inte här för att representera ett särintresse, utan företräder mina väljare, de som röstat på partiet.

Någon intressekonflikt ser han själv inte mellan sin roll som kommunikationschef för ett trossamfund och sin roll som politiker.

Har KD starkt stöd inom pingströrelsen?

– Det var pingstledaren Lewi Pethrus som tog initiativ till att starta Kristdemokraterna, men det var inte pingströrelsen som kollektivt bildade ett parti. Flera pastorer deklarerade redan från början att de inte sympatiserade med partiet, säger Marcus Jonsson.

– Samma gäller i dag, det finns inga formella band mellan pingströrelsen och KD.

Politisk mångfald i pingst

Marcus Jonsson vill inte på något sätt recensera var Sveriges pingstvänner står rent politiskt i dag, utan säger att han möter en stor politisk mångfald inom rörelsen.

Sex veckor som riksdagsledamot, vad hinner du göra?

– Jag är tacksam för om jag lyckas lyfta någon fråga som annars inte skulle komma fram, säger han.

Framför allt handlar det om religionsfrihet.

– För mig är det väldigt viktigt och jag är bekymrad över utvecklingen i Sverige. Jag känner en stark oro för att man vill förbjuda nyetablering av konfessionella friskolor, något som är grundlagsskyddat.

Redo att utmana ministrar

Marcus Jonsson är som ett levande uppslagsverk som kan sina paragrafer utan och innan, inte minst Europakonventionens skrivelser om religionsfrihet som han mer än gärna refererar till. Nu säger han sig vara redo att utmana ministrar och noterar att det här är den högsta nivån som det går att lyfta en fråga.

– Journalister kan bli ignorerade av regeringen, men riksdagen kan de inte ignorera. Nu när jag är här kan jag avkräva svar på ett sätt som jag aldrig annars skulle kunna göra.

Fler artiklar för dig