Nyheter

David Yonggi Cho är död

2013 talade David Yonggi Cho på Europakonferensen.
David Yonggi Cho, grundaren av Yoido Full Gospel Church i Seoul, avled på tisdagen. Han blev 85 år gammal.
“Han förmedlade hoppets evangelium till det koreanska folket som kände förtvivlan efter Koreakriget”, skriver församlingen i ett officiellt uttalande.

Året var 1958 och det hade gått fem år sedan den väpnade konflikten hade avbrutits när David Yonggi Cho startade Yoido Full Gospel Church med en handfull medlemmar. Under hans ledning växte församlingen explosionsartat och enligt nyhetsbyrån AP blev den en symbol för kristendomens snabba tillväxt i det som då var ett starkt konfucianskt präglat land.

År 1993 hade Yoido Full Gospel Church fler än 700 000 medlemmar vilket gjorde den till världens största kyrka enligt Guinness rekordbok. Efter David Yonggi Chos död uppger kyrkan i ett officiellt uttalande att antalet medlemmar har minskat till cirka 600 000 och att de inte kan slå fast att deras kyrka fortfarande är världens största.

Däremot är Yoido Full Gospel Church fortfarande den största protestantiska kyrkan i Sydkorea. Församlingen uppger att de har 400 pastorer i Sydkorea och 500 missionärer utomlands.

“Är hemma hos Herren”

David Yonggi Cho har besökt Sverige flera gånger, bland annat talade han på Europakonferensen i Uppsala 2013. Han har också skrivit flera böcker som finns utgivna på svenska.

Efter beskedet att David Yonggi Cho är död skriver Daniel Alm, föreståndare för Pingst – FFS, på Twitter att den sydkoreanska pastorn är hemma hos Herren.

“Yonggi Chos fokus på bön och den lilla gruppen är viktiga faktorer att bära med sig också idag. Boken Räkna med tillväxt är väl värd att tas fram ur hyllorna och läsas igen. Yonggi Cho lämnar ett arv av bön och målmedvetet arbete i Guds tjänst. Frid över hans minne.”

Drabbades av hjärnblödning 2020

Samtidigt som David Yonggi Cho har nått stora framgångar med Yoido Full Gospel Church har han, och hans familj, också varit inblandade i flera skandaler på senare år.

År 2017 fälldes han till exempel för trolöshet och för att ha vållat kyrkan ekonomiska förluster, men fick villkorlig dom och slapp fängelse.

David Yonggi Cho lämnade det yttersta ansvaret för Yoido Full Gospel Church för flera år sedan. I juli 2020 drabbades han av en hjärnblödning och enligt församlingen har han därefter vårdats på sjukhus i Seoul där han också dog på tisdagen.

Enligt nyhetsbyrån AP efterlämnar David Yonggi Cho tre söner. Hans begravning är planerad till på lördag och kyrkan kommer att ta emot sörjande från och med onsdag, enligt kyrkans uttalande.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig