RFSU ville inte delta i tv-debatt

I fredags hade Aktuellt planerat en debatt mellan en kristen företrädare och RFSU. Detta efter en debattartikel i Dagen där ledarna för barn- och ungdomsorganisationer kritiserade organisationens skolkampanj. Men RFSU valde att tacka nej till förfrågan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det är anmärkningsvärt, säger Olof Edsinger, generalsekreterare för Salt barn och unga i EFS.

– De har en hög svansföring och har skickat ut sitt material till alla skolor i hela landet, men när någon kommer med ett annat perspektiv vill de inte ta samtalet offentligt.

”Handlade om något annat”

Men Maria Andersson, tf generalsekreterare för RFSU, säger till Dagen att RFSU redan har svarat på frågor om den omtalade skolkampanjen, bland annat i Blekinge läns tidning.

– Debatten i Aktuellt skulle inte handla om utbildnings­materialet i sig utan om uppropet mot oss och vi tyckte inte att det var en fråga att debattera i Aktuellt.

Olof Edsinger menar att det är en allt för enkel bortförklaring:

– Enligt läroplanen ska all undervisning i skolan vara allsidig. Men materialet ”Sex i skolan” är inte allsidigt utan ensidigt. Man talar mycket om sex, men inte mycket om kärlek. Hållbara relationer är inget man gör reklam för. Däremot uppmuntrar RFSU på sin hemsida de som lever polyamoröst och har sex i flera olika relationer samtidigt. Då pratar man plötsligt om kärlek och antyder att ”kärleken blir större ju fler man delar den med”.

”Inte skilja på kärlek och sex”

 Den grundläggande frågan, det som vi tar upp i artikeln, är att vi inte vill skilja mellan kärlek och sex. Vi vill i stället tänka ihop dem så att det blir en helhet. Redan i dag har många problem med gränssättningar när det gäller sex, säger Olof Edsinger och konstaterar att de flesta unga snarare undrar hur man får en relation att fungera.

– Jag tror att RFSU inte vill ställa upp på en debatt eftersom de skulle få svårt att försvara sin hållning. De gillar inte att bli utmanade vilket jag tycker är fegt. När man går ut med ett så ambitiöst material till alla skolor, som kommer att prägla hela utbildningsväsendet, då måste man kunna ta en diskussion.

Uppmaning till SKR

Olof Edsinger och de andra undertecknarna uppmanar nu Sveriges kristna råd att ta fram, och erbjuda skolorna, ett kompletterande sex- och samlevnadsmaterial där man talar mer om kärlek än om könsorgan. Mer om etik än om teknik. Mer om hållbara relationer än om hållbara kondomer.

– Det är en utmaning till alla kristna kyrkor och samfund att göra något. Inte bara att passivt se på och klaga över hur RFSU får ett allt större inflytande över skolbarnen.