Debatt

Låt inte RFSU bli barnens sexlärare

Vet ni föräldrar vad era barn och ungdomar utsätts för på deras skolor?

Prata med dem om hur ett barn blir till, värdet av en människa och vad en relation betyder innan Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) kommer och ger sin snedvridna version via skolan. (Lärarna blir ibland utskickade från klassrummen.)

Material har skickats till alla skolor i Sverige i vilket de upplyser om att det finns olika slags relationer och uppmanar att prova på och pröva sig fram. Eleverna får till och med se ett antal olika sätt hur man kan ha sex på från en dvd från RFSU. Denna organisation understöds statligt varje år.

Är det vettigt att 13-åringar får diskutera samlag i klassen efter det att de tittat på en film om olika sätt att ha sex på? Rent lagligt sett är det ju 15-års gräns, och även detta ruckas det på. Behöver man inte uppmuntra barn och ungdomar till kärlek och relationer i stället för att presentera "ta för dig"-mentaliteten och "KK" (det vill säga "kompisknull")?

Vilket samhälle vill vi ha? Tror ni verkligen att denna typ av sexualundervisning är nyttig? Om lärarna uppmuntras att visa film för att sedan diskutera hur det kändes att ha sex eller hur man skulle göra i en sådan situation vid 13-års ålder, var kommer då kärleken in och vilka signaler ger man tonåringarna?

Du som förälder: Reagera och påverka på ditt/dina barns skolor innan det är för sent. Ibland­ vet inte ens rektorn om att detta händer på dennes skola.

Det finns ett nyutkommet alternativ till RFSU:s material som heter "Nära varandra", där talar man om relationer och dess betydelse.

Lärarna får själva välja vilket material de ska undervisa från, men du har en röst och den är betydelsefull. Om inte du reagerar, vem gör då det och vilket samhälle vill vi att våra barn ska leva i?

Ann-Sofie Selander,

högstadielärare

Fler artiklar för dig