28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Ebba Busch Thor: SD är inte rasistiskt

KD-ledaren Ebba Busch Thor anser inte, som M-ledaren Anna Kinberg Batra, att SD är ett rasistiskt parti. Busch Thor avvisar inte heller en alliansregering med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

1 av 3

Observera att den här artikeln publicerades i september 2016. På grund av sökningar och ny spridning i sociala medier kan den dock åter hamna i vår lista över mest lästa artiklar.

Efter att SD-ledaren Jimmie Åkesson i helgen sa sig vilja regera med M och KD har diskussionen blossat upp om regeringsalternativen i valet 2018. I svt:s Agenda sa Anna Kinberg Batra bland annat att SD är ett rasistiskt parti. Hon svarade undvikande på frågan om hon kunde tänka sig att regera med stöd av SD, i ett läge där alliansen är mindre än de rödgröna. Men exemplet från Gävle, där just detta sker, avvisade hon för riksplanet.

Fria att ge röststöd

När Ebba Busch Thor får frågan om hon helt kan utesluta ett samarbete med Sverigedemokraterna i framtiden svarar hon:

– För oss är ett samarbete med SD inte aktuellt. Däremot har jag varit tydlig med att vi kristdemokrater ska gå fram med vår politik och alliansen ska vara beredd att gå fram med vår politik gemensamt. Om något annat parti i riksdagen väljer att stödja det, det måste vara upp till dem. För att min politik plötsligt får bredare stöd kan inte det göra att jag tycker att min egen politik inte är bra.

Så en alliansregering som i praktiken lever på stöd från SD kan du tänka dig att leva med?

– Jag tycker att det regeringsalternativ som har störst stöd och möjlighet att genomföra sin politik bör bilda regering, det är naturligt. Man kan tycka att det är kort tid med två år kvar till valet, men mycket kan hända och jag hoppas och tror att opinionsläget kan förändras så att det finns ett större stöd för alliansen efter nästa val.

Anna Kinberg Batra är oppositionsledare och hennes uttalande styr mycket. Förstår du att alliansen uppfattas lite luddigare i regeringsfrågan just nu än det var på Reinfeldts tid?

– Det gavs ju ett väldigt skarpt besked inför förra valet i regeringsfrågan och jag tycker att jag ger ett klart besked från vår sida nu: jag vill att alliansen söker stöd i valet 2018. Den regering och den budget som får stöd i riksdagen är den som ska regera.

Du ger besked från KD, men kan det vara ett problem att alliansen uppfattas sammantaget som lite luddigare?

– Jag skulle inte beskriva det så. Fyra partier ger fyra besked. Det sammantaget behöver inte vara ett problem när det väl blir dags för val.

Ser du SD som ett rasistiskt parti?

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier. Det är djupt beklagligt att SD återkommande även i dag ställer grupper mot varandra vilket urholkar principen om alla människors unika och lika värde. Det är väldigt problematiskt både i invandringspolitiken och i frågor om äldreomsorg och familjen.

Värderingar

På DN Debatt har Ebba Busch Thor efterlyst en diskussion om vilka värderingar som gynnat Sverige: ”Vi kristdemokrater har alltid tagit vår utgångspunkt i de värden som är sprungna ur kristen etik och västerländsk humanism. Dessa har byggt Sverige starkt. För att Sverige ska fortsätta stå stark måste dessa värden åter få vägleda politiken.”

Kan du ge exempel på värden som har gått förlorade?

– Jag menar att vi bland annat, både på lokal och nationell nivå, prioriterat systemet framför människan och människovärdet.

– Ett exempel är att vi fortfarande har stora utmaningar inom äldreomsorgen. Äldre som inte har en plats på äldreboende den dag man behöver det, för att man i kommunen valt att prioritera kommunala skrytbyggen eller ”sätta kommunen på kartan”-projekt.

Läs mer: Jerusalem vittnade i skuggan av Ultima Thule

Läs mer: Kristna Stefanushjälpen tackar Jimmie Åkesson

Läs mer: Ebba Busch Thor går med i Mitt kors

Hasse Boström

Hasse Boström är tidigare reporter, tf chefredaktör, redaktionschef, webbredaktör, ledarskribent, debattredaktör, nyhetschef och familjeredaktör på Dagen.

Fler artiklar