Kontrollerna vid gränserna förlängs i tre månader

Regeringen förlänger gränskontrollerna i ytterligare tre månader. Inrikesminister Anders Ygeman (S) motiverar beslutet med att hotet mot den inre säkerheten kvarstår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det har varit ett svårt beslut, eftersom pendlarna i Öresundsregionen har fått betala ett rätt högt pris för de här kontrollerna, säger Anders Ygeman.

Han påpekar att regeringen för diskussioner med danskarna om att ändra utformningen av kontrollerna för att göra det lättare för pendlare över Öresund.

När det första beslutet om gränskontroller togs innan jul 2015 protesterade 15 kyrkoledare från Svenska kyrkan, frikyrkorna samt ortodoxa och katolska kyrkorna i en debattartikel i Dagens Nyheter. De vände sig bland annat mot talet om en "flyktingkris" eller "välfärdskris" och skrev: "Flyktingarnas egen kris är långt mycket större än Sveriges."

Regeringens beslut om förlängning av gränskontrollerna togs i dag vid ett extra regeringssammanträde och beskedet kommer i samband med att EU:s ministerråd väntas ge klartecken för en tre månaders förlängning. De länder som berörs av EU:s klartecken är Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge.

De svenska gränskontrollerna utförs vid Öresundsbron och i hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. De infördes förra hösten i samband med flyktingkrisen och förlängdes i maj. Den förlängningen gällde till och med i dag och förlängs alltså nu.

Johan Nilsson / TT och Thomas Österberg, Dagen

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar