Musik

Favoriterna duggar tätt på Evelina Gards nya album

Katarina Josephsson om skivan: Det här materialet har potential att spelas både i radio och kyrkor

Artist: Evelina Gard

Titel “Välkommen hem”

Förlag: Linx

Betyg: 4/5

Jag tycker om läsarsånger och gamla psalmer. Har dem i hjärtat och kan gnola på en sådan när som helst när jag känner mig glad eller orolig eller ledsen. Evelina Gard tycker också om de där gamla sångerna. På sitt nya album har hon plockat med några riktigt kända. Och några frikyrkopop-pärlor från 80-talet.

Hon är ju inte först med idén. Men säger sig inte vilja vara nostalgisk i sitt sätt att möta de här sångerna, hon vill vara fri i musiken hon skriver, arrangerar och producerar. Så hon tar hela sitt musikantskap, sin smak för gospel och cool stämsång (och sina musikaliska vänner) och gör en skiva med sex egenskrivna och sex klassiska låtar. Det blir roligt att lyssna på, till att börja med. Hon överraskar mig ofta. Även om jag tycker att det är lite hårt komprimerat popljud på vissa av låtarna. Och blir lättad när rösterna får leva fritt och stort i vissa. En favorit är skriven av Roland Utbult, Det faller stenar, med triosång av Evelina, Martina Möllås och Evelinas dotter Scarlett. Jag är också mycket förtjust i Stormen ska passera som kombinerar old school soul med en popattityd i sången som påminner om sångerskor som Daniela Rathana eller Linnéa Henriksson. Och Det stod en blomma är varm och innerlig och rak. Theofil Engström hade gillat den i familjen Gards tappning.

När man är så kompetent sångerska och musiker som Evelina Gard kan risken förstås bli att man “överarrar” låtarna. Det finns förvånansvärt få sådana stunder på det här albumet. Nå, hon håller inte igen på sina idéer, vilket märks på att de flesta låtarna är uppemot fem minuter långa. Det kanske de inte hade behövt vara.

Vackra avslutande Ankaret hade i mitt tycke gärna fått stanna vid 2′50 och bara vara den där Sam Smith-inspirerade hymnen. Men det här materialet har potential att spelas både i radio och kyrkor, det är musik med hjärta och sväng, där traditionen får vara en viktig del.

Fler artiklar för dig