Livsstil

Kenny tar sig an utsatta fötter - men möter hela människan

Fotterapeuten Kenny Sloge en av de nominerade till Dagens pris Årets medmänniska

Hon har knipsat centimeterlånga tånaglar, avlägsnat liktornar och tagit sig an de mest ljusskygga fötter. Kenny Sloge har förbättrat livet för både hemlösa och andra utsatta grupper genom att vårda deras fötter – alltid med en kärleksfull blick och ett lyssnande öra.

Om fötter kunde tala … Då är det nog ett och annat uppländskt fotpar som skulle passa på att ösa beröm över den 50-åriga kvinna som ofta tagit sig an dem. Fötter som framför allt tillhör personer som lever på samhällets skuggsida; de som står utan hem, människor som lever i utsatthet eller lider av psykisk ohälsa … Alla har de fått luta sig tillbaka framför fotterapeuten Kenny Sloge för en stunds värdigt omhändertagande.

Dagen har tidigare i år uppmärksammat Kenny Sloge och hennes engagemang att upplåta sina resurser för att och hjälpa utsatta med deras fötter. Som en mjuk virvelvind tar hon emot på sin klinik, i en sällsynt lucka mellan två kundbesök i en annars fullbokad arbetsdag. Innan jag vet ordet av har Kenny Sloge serverat mig vatten, hängt upp min jacka på en galge och fått mig att känna mig lika välkommen som om jag varit en efterlängtad gäst på besök. Att hennes kunder, från skiftande samhällsklasser, är bekväma med att räcka över sina fötter i hennes vård är inte svårt att förstå där hon virvlar fram med ett varmt leende och avslappnat småprat. Under ett antal år var hon volontär på Mikaelsgården, som drivs av Stadsmissionen i Uppsala, för att vårda fötterna på personer som lever sina liv på gatan.

– Folk brukar förvarna mig innan de tar av sig skorna om att “detta är det värsta du sett”, men jag har nog sett det mesta vid det här laget, säger Kenny med ett skratt.

– För mig spelar det ingen roll vem det är som kommer och vill ha hjälp – jag behandlar alla på samma sätt, med respekt. Alla ska få känna att de får en stund där de helt får slappna av och bli omhändertagna.


Vem tycker du ska bli Årets medmänniska?

Kenny Sloge, fotterapeut

Det var när ryggen började krångla efter 16 år som undersköterska som Kenny Sloge valde att sadla om till medicinsk fotterapeut. Att det blev just fötter var inte helt givet. Som många andra ansåg även Kenny att tanken på andras fötter var förenat med viss avsmak. Men efter att ha besökt en fotvårdsmässa landade hon i att det var ett passande jobb för henne. Att hon ville stå till förfogande med sina gåvor, inte bara för dem som kunde betala för sig, kändes självklart för henne.

– Jag är ju kristen! svarar hon utan tvekan på min fråga om hur tanken på att hjälpa utsatta kom upp.

– Jag växte upp i en katolsk familj i Chile, där jag fick lära mig att man visar sin tro i handling, inte bara i ord. För mig är det självklart att vi ska hjälpa varandra med det vi kan. Det ger ju så mycket tillbaka också – att få se en människa lyftas och lysa upp.

Att verkligen se en annan person, titta den i ögonen och bemöta den med respekt och värdighet. Ofta kan något så enkelt som en komplimang, en mjuk klapp eller ett uppmuntrande ord göra underverk för en annan. Vi får använda det vi fått för att lyfta en annan människa och se den blomma ut – det tror jag vi kan bli bättre på.

—  Kenny Sloges definition av en medmänniska

Det senaste året är det inte främst hemlösa som ingått i Kennys alternativa kundkrets. I stället har hennes stora kontaktnät med hjälporganisationer runt om i Uppsala fört andra drabbade grupper till henne. Kenny blir kontaktad av den organisation som sköter kontakten och så tar hon emot på sin klinik, som vore det vilken kund som helst. En timme – med mjuk pianomusik i bakgrunden, beröring av fötterna och Kennys lyssnande öra – kan göra underverk. Det har Kenny själv fått uppleva.

– En del av de som kommer hit har inga större problem med sina fötter. Det blir ingen större förändring här, säger hon och pekar ner mot sina egna fötter.

– Men det blir det däremot här: i hjärtat och i själen.

Kenny Sloge, fotterapeut

Kenny lägger händerna i kors över bröstet och ler. Hon sitter på en liten snurrstol, som rör sig över golvet medan hon pratar engagerat. På flera ställen i de små rummen som utgör kliniken, ligger Nya testamentet tillgängligt för den som vill plocka upp och läsa. Att Kenny är en person som är öppen med sin kristna tro råder det ingen tvekan om. En tro som lyser igenom i den Kristuslika handlingen, när hon sjunker ner framför ett par smutsiga fötter, för att tvätta dem rena och behandla dem, men också i de samtal hon ofta får med personerna som kommer.

– Jag har fått höra hemska levnadsöden berättas här i stolen och ofta behöver jag inte säga särskilt mycket. Jag lyssnar, lyssnar igen, skrattar och är med i samtalet … Vi kommer in på djupet och pratar ofta tro. När de går ut härifrån kan jag ofta märka att det har hänt någonting. De har blivit behandlade som en medmänniska. Det är häftigt att få vara med om!

---

Fakta: Kenny Sloge

  • Gör: Medicinsk fotterapeut som behandlar även hemlösa och andra grupper som lever i utsatthet.
  • Familj: Maken Erik, två barn, 9 och 13 år.
  • Bor: Uppsala, med i Furulundskyrkan i Alunda.
  • Egna förebilder: Jesus är min stora förebild.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig