Livsstil

Thomas övningskör med nya svenskar som inte har bil

Thomas Johansson en av de nominerade till Dagens pris Årets medmänniska

Thomas Johansson har under 2020 övningskört med nysvenskar i Stockholmsförorten Akalla. I september fick han ett efterlängtat sms från killen han övat mest med.
– Han berättade att han fått körkortet och jag kunde verkligen se framför mig att han sken som en sol, berättar Thomas.

Att sätta sig i passagerarsätet på sin egen bil för att låta främmande människor ta plats bakom ratten låter kanske inte helt lockande för de flesta. Men Thomas Johansson tvekade inte när han fick frågan om att vara med och hjälpa nysvenskar att övningsköra för att kunna ta körkort. Ett projekt som är en del av Filadelfiakyrkans arbete och närvaro i Stockholmsförorten Akalla,

– Jag tyckte att det lät som en kul grej. Jag gillar att köra bil och har övningskört med mina barn när de växte upp. Sedan har ju alla synpunkter på hur man kör bil, så jag vet att jag tidigare skojat om att man borde bli körskollärare.

Och nu fick du chansen.

– Ja, precis. Jag kände att det här var en bra grej som passade mig, så jag tackade ja, berättar Thomas Johansson.


Vem tycker du ska bli Årets medmänniska?

Thomas Johansson hjälper nysvenskar i Stockholmsförorten Akalla att övningsköra

Han beskriver att han och de andra volontärerna fick gå en handledarkurs tillsammans med de som skulle övningsköra och att man delades in så att varje handledare fick två “elever” att köra med.

– Jag blev handledare åt en kille i 20-årsålder och en kvinna i 40-årsåldern, Ilyas och Fadurma.

Hur har övningskörningen gått till rent praktiskt?

– Jag och min fru Therese har gjort det här tillsammans. Jag har suttit fram och gett feedback till den som kör och hon har suttit i baksätet och pratat med den andra. Det har varit viktigt att ha en kvinna med i bilen för tryggheten för kvinnorna som väljer att övningsköra.

Har du varit orolig för bilen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det har gått väldigt lugnt och bra. Det var väl ett tillfälle när det råkade bli gaspedalen i stället för bromsen som det blev lite svettigt. Men gick också bra.

– Ilyas hade kört en del i sitt hemland, Somalia, så där var det mer finlir. Att få det teoretiska på plats och få det att funka i praktiken. Med Fadurma var det lite mer att börja från början, så där har vi haft en stor parkeringsplats till vårt förfogande.

Hur har det varit?

– Det har varit superkul att få prata och hänga med unga människor. Det är en frisk fläkt, som ger energi. Varje gång man åkte därifrån känner man ju att det här är sköna lirare. Man kommer dem nära även om det så klart blir väldigt mycket fokus på bilkörningen i samtalen.

Bil med övningskörningsskylt. Ilyas gör peace-tecknet.

För Ilyas intensifierades övningskörningen under sommaren och Thomas passade på att träna med honom på gatorna runt Järfälla där själva uppkörningen skulle hållas.

– Det var för att bli vän med gatorna. Så att han skulle känna att han var lite på hemmaplan när det var dags för uppkörning. Vi tränade lite på det här med att anpassa sig till trafikrytmen, att inte köra över heldragen linje och lite sådant.

I september fick Thomas ett efterlängtat glädjebesked på sms från Ilyas.

– Han berättade att han fått körkortet och jag kunde verkligen se framför mig att han sken som en sol. Jag är jätteglad för hans skull, berättar han.

För mig är det nog en människa som finns där, som lyssnar och är tillgänglig. Någon som erbjuder sig att göra något för en annan människa.

—  Thomas Johanssons definition av en medmänniska

Själv vill dock Thomas Johansson gärna tona ner sin egen insats. Han betonar att det sammanlagt inte varit fråga om jättemånga övningskörningstillfällen, då coronapandemin kom emellan.

– Det är svårt att få tiden att räcka till. Jag tog någon fika med Ilyas innan han körde upp, men man hade så klart gärna gjort mer, konstaterar han.

För Ilyas, som nu fått körkortet, är dock Thomas betydelse allt annat än marginell.

– Jag är jätteglad för körkortet, jag måste säga tack till Thomas som körde med mig, säger Ilyas när Dagen når honom på telefon.

För Thomas Johansson har engagemanget med övningskörningsprojektet en naturlig koppling till hans kristna tro.

– Jag tänkte att här har vi många nysvenskar som fått vända blad och börja om i ett nytt land. Att vi då kan komma från kyrkan att sträcka ut en hand och hjälpa dem med något konkret i vardagen, känns väldigt bra rent medmänskligt.

– Jesus talar om att hjälpa “dessa mina minsta”. Och då menar jag inte att de här människorna är mindre på något sätt, de börjar få jobb, lägenheter och barnen går i skola och så vidare. Men som ny i ett land kan man ändå behöva lite stöd från oss som bott här hela livet.

Thomas nämner Fadurma som exempel. Hon är mamma och har sitt jobb en bit bort och skulle verkligen vara hjälpt av att kunna ta körkort.

– Jag hoppas att det kan bli verklighet för henne också längre fram, säger han.

Skulle du rekommendera andra att engagera sig i något sådant här?

– Ja, absolut. För mig som gillar bilkörning var det tydligt att här kan jag vara med och bidra och det kändes väldigt angeläget. Men det gäller att hitta något som känns naturligt för en själv. Om det hade handlat om matlagning hade jag nog inte haft så mycket att komma med, säger Thomas Johansson och skrattar.

---

Fakta: Thomas Johansson

  • Ålder: 54 år.
  • Bor: I Hässelby villastad utanför Stockholm.
  • Familj: Fru Therese, tre barn och fem barnbarn.
  • Yrke: Projektchef på byggföretag
  • Förebild: Rätt svar är väl Jesus, men det kanske är lite för enkelt. En sån som Elise Lindqvist, som hjälper kvinnor på Malmskillnadsgatan. Det är en förebild, hur hon lägger ner sitt hjärta i det arbetet år efter år.

---

Fler artiklar för dig