21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Mona Walter: "Jag ska tala i Rinkeby"

Folkets hus i Rinkeby valde att avboka föreläsningen där konvertiten Mona Walter skulle tala. Själv är hon fast besluten att åka dit ändå. -Jag ska åka till Rinkeby med Bibeln i ena handen och Koranen i den andra, säger Mona Walter till Dagen.

Det var i måndags kväll som Mona Walter skulle tala på Folkets hus i Rinkeby, men där arrangörerna i sista stund valde att ställa in evenemanget. Motiveringen var att bakom fanns organisationen Fri Folkbildning, vars värdegrund ansågs exkluderande. Föreningen drivs av Jan Sjunnesson, med kopplingar till Sverigedemokraterna.

Vad säger du om det som har hänt?

- Jag har länge velat komma till Rinkeby för att prata med mina somaliska landsmän, om religionsfrihet, om att det finns kristna somalier, att de blir fler och att Jesus gör underverk, säger Mona Walter, då Dagen når henne.

Hon menar att det är ett budskap som islamister i Rinkeby inte vill att hon förmedlar, för de nekar till att det finns kristna somalier över huvud taget. Mona Walter, som själv lever med skyddad identitet, och får ständiga hot, berättar att många av de somalier som konverterat från islam blir hotade och i vissa fall misshandlade.

- Många är därför kristna i hemlighet. Men jag vill berätta att i Sverige har vi religionsfrihet och åsiktsfrihet, och det är viktigt att säga som det är, att alla somalier är inte muslimer.

Varför vill du tala i just Rinkeby?

- Det bor många somalier där. Och extremisterna håller dem i ett järngrepp. Den lilla fanatiska minoriteten styr över de andra, hjärntvättar dem med hat mot kristna. De är också emot yttrandefrihet.

Mona Walter säger att hon vänt sig till såväl kristna som feminister för att få stöd att åka dit, och när hon till slut hittade någon som gav henne sitt stöd var det alltså Jan Sjunnesson, med koppling till Sverigedemokraterna.

- De är ett av Sveriges största parti, de är inte olagliga, säger Mona Walter själv om kopplingen.

- Det här var mitt initiativ och jag har bett om hjälp från flera håll. Här fanns en människa som ställde upp för mig, varför ska jag tacka nej, undrar hon?

"Ställdes in efter protestlistor"

Att Folkets hus säger att det inte är Mona Walter de tar avstånd ifrån, utan Fri Folkbildning, menar hon bara är strunt. Anledningen att allt ställdes in var för att det skrivits protestlistor, och att Folkets hus vikt sig för det, enligt Mona Walter.

- De visste vem Jan Sjunnesson var för tre veckor sedan när vi bokade Folkets hus. Och jag kommer inte med ett hatbudskap, utan vill prata om demokrati och religionsfrihet. Vilket jag inte får enligt islam.

Trots att hon nekats att tala till Rinkebyborna är Mona Walter fast besluten att återvända. Men då i egen regi.

- Jag ska till Rinkeby, men det blir inte till Folkets hus. Jag har pratat med polisen, och så fort det är möjligt ska jag dit.

- Jag ska dit med Bibeln i ena handen och Koranen i den andra, och säga att ni somalier har ett fritt val att tro på vad ni vill. Jag har valt Jesus, och det kan du också göra.

Mona Walter säger att ett sådant torgmöte, som hon vill hålla, måste ske med polisbeskydd. Något hon själv tycker är absurt. Och att allt inte gick som planerat innebär inte att hon ser det som ett nederlag.

- Jag fick ut mitt budskap ändå. Jag kom ut som en vinnare.

Hur ofta blir du jämförd med islamkritikern Ayaan Hirsi Ali?

- Hela tiden. Men jag brukar säga att vi har bara en sak gemensamt, att vi kommer från Somalia och anser att islam är odemokratiskt. Men jag är kristen. Jag har hittat Gud, tack och lov.

Vad tycker du om hennes kritik om islam?

- Det hon säger är rätt, men hon har blivit soft, säger Mona Walter.

Hon berättar att hon fått hennes senaste bok, Hirsi Ali skickade den till henne personligen då hon var i Sverige nyligen.

- Jag har läst den och sett henne bli intervjuad i SVT:s Agenda. Där säger hon att hon respekterar Muhammed, men att hon inte vill ha sharialagar. Men islam är Muhammed och sharialagar. Hur kan man respektera någon som förespråkar mord på kristna och judar? Att man ska kunna våldta kvinnor i krig? Hur kan hon säga att man ska respektera Muhammed? Han är inte värd respekt, han är en krigsherre, han är inte en förebild. Jämför honom med Jesus, som säger att du ska älska dina fiender, säger Mona Walter.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar