Utrikes

3 000 pedofilpräster har kartlagts

Tusentals pedofiler har verkat inom franska katolska kyrkan sedan 1950. Det visar en ny rapport som släpps på tisdag.

Frankrike — Mellan 2 900 och 3 200 pedofilpräster har kartlagts i rapporten. Och det är ett minimum, säger Jean-Marc Sauvé som är chef för den oberoende utredningsgruppen, till nyhetsbyrån AFP.

I två och ett halvt år har undersökningen pågått och rapporten, som är en lunta på 2 500 sidor väntas släppas på tisdag. Rapporten baseras på dokument från polisens, kyrkans och domstolars arkiv samt intervjuer med vittnen.

– Det kommer att slå ned som en bomb, säger Olivier Savignac, från brottsofferorganisationen “Parler et Revivre”, till AFP.

Förutom att få fram antalet förövare har man också försökt reda ut hur många som drabbats, säger Sauvé till nyhetsbyrån. Gruppen har också tittat på vilka mekanismer, såväl institutionella som kulturella, som gjorde att pedofilerna kunde fortsätta. Vidare föreslås 45 åtgärdspunkter.

Utretts i tre år

Utredningsgruppen startades 2018 av katolska kyrkan i Frankrike efter att flera stora skandaler briserat inom kyrkan i landet och världen över, vilket fick påve Franciskus att införa ett tvång inom kyrkan att rapportera vidare misstänkta övergrepp mot barn.

Expertgruppen, bestående av ett 20-tal personer, har gått genom misstankar om sexuella övergrepp mot barn från 1950-talet och framåt inom kyrkan. De första månaderna av utredningen hörde tusentals personer av sig med vittnesmål.

Fler artiklar för dig