Inrikes

“Lars Vilks hade ett pris på sitt huvud”

Konstnären Lars Vilks orsakade uppror i den muslimska världen. Ända sedan Muhammedkarikatyrerna har han levt med ett pris på sitt huvud, under hot för nya islamistiska attacker, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Irak — När bilderna av profeten Muhammed som rondellhund först publicerades i Nerikes Allehanda 2007 ledde det till en hatstorm. De skulle allra först ha ställts ut på en hembygdsgård i Värmland, men stoppades bara timmar innan utställningen öppnade.

Bilderna kom också bara två år efter att den danska tidningen Jyllandsposten publicerat tolv satirteckningar på profeten.

– Det blev en våldsam reaktion i den muslimska världen. Och det var inte bara de radikala islamisterna utan i bredare kretsar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, verksam vid Försvarshögskolan.

“Han skulle slaktas”

I Pakistan och Iran utbröt protester och dockor framställande dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt brändes.

Ranstorp berättar att terrorsekten Islamiska staten i Irak, en föregångare till IS, satte ett pris på Lars Vilks huvud på 150 000 dollar. Han förekom på en dödslista från al-Qaida. Den islamiska organisationen Muslimska brödraskapet piskade upp stämningen.

– Han skulle slaktas som ett lamm.

Sedan dess har terrorförsöken duggat tätt mot den kontroversielle Vilks, som omkom i en trafikolycka på söndagen tillsammans med två poliser som hade till uppgift att skydda honom.

2009 försökte amerikanskan Colleen LaRose, känd som Jihad Jane, låta mörda Vilks i Nyhamsläge strax norr om Höganäs. Hon dömdes till tio års fängelse 2014 för planerna.

– Det är också terrorister som har nämnt honom, säger Ranstorp.

OSLO  20160927.
Sårbarhetskonferansen 2016.
Situasjonsbildet i Europa.  Trender og utviklingstrek v/ forskningsdirektør Forsvarshögskolan  Dr. Magnus Ranstorp
	 	 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I samband med terrordådet i Stockholm 2010 där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds, efter att ha skickat mejl till TT och Säpo, angav han Vilks Muhammedteckningar som ett av motiven till dådet.

2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn där Vilks var förmodad måltavla. Attacken skedde mot en utställning i kulturhuset Krudttønden där Vilks deltog som debattör under ett möte med rubriken “Konst, hädelse och yttrandefrihet”. En person sköts ihjäl och två skadades.

TT: Hur kommer extrema islamister att reagera på hans död?

– Det tycker naturligtvis … De kommer att bli glada och jubla i de egna kretsarna och sprida hatisk propaganda, säger Magnus Ranstorp.

Fler artiklar för dig