Nyheter

MFF-stjärnan: “Nu ska jag hitta en kyrka”

Isaac Kiese Thelin beskriver sin kristna tro som jätteviktig och att den också är en styrka som fotbollsspelare

[object Object]
När fotbollsstjärnan Isaac Kiese Thelin nyligen intervjuades av Fotbollskanalen kom ämnet in på hans kristna tro.
– Jag vet inte hur de som inte tror klarar det, säger han om den tuffa pressen som vilar på en elitidrottares axlar.

Han har precis återvänt till Malmö FF efter sitt utländska proffsäventyr och är just nu en av Allsvenskans hetaste fotbollsspelare. Flera känner också igen 29-årige Isaac Kiese Thelin från det svenska fotbollslandslaget, där han är med och konkurrerar om en av platserna som forward.

När han nyligen intervjuades av fotbollsoraklet Olof Lundh, en podcast som publiceras på Fotbollskanalens hemsida, kom de in på ämnet tro och fotboll. Det hela började ganska tidigt i den timslånga intervjun då Isaac Kiese Thelin fick frågan vad han läste.

– Bibeln, blev det korta svaret.

Drygt en timme senare fick han utveckla sitt bokval ytterligare med följdfrågan vad i Bibeln det är han läser.

– Det är en levande bok och det skiftar från dag till dag. Jag gillar så klart Nya testamentet, men jag läser allt, svarade Isaac Kiese Thelin.

Han berättade att han ofta hittar bibelställen som passar in för just den dagen, samt att Bibeln är en bok han kommer att fortsätta att läsa.

Tron jätteviktig

Isaac Kiese Thelin har flera gånger öppet berättat om sin kristna tro offentligt och på sina egna sociala medier lägger han regelbundet in små referenser om detta, som att han firar ett mål men lägger till en textrad om att äran tillhör Gud.

I intervjun med Olof Lundh förklarar han att när han spelar för klubbar utanför Sverige är det mycket vanligare att spelarna öppet visar sin tro.

– I Tyskland spelade jag med många kristna spelare, konstaterade Isaac Kiese Thelin.

Under en tid spelade han också för en klubb på den arabiska halvön där de flesta var muslimer och bad inför varje match.

Men även i det sekulariserade Sverige får han respekt för sin tro, samt betonar att det också är viktigt att han visar respekt för andra.

När Olof Lundh frågade om det kan underlätta att vara troende med tanke på den psykiska press som finns på elitidrottare svarade Isaac Kiese Thelin;

– Otroligt mycket. Jag vet inte hur de som inte tror klarar det. Det hjälper väldigt mycket när det går väldigt tungt, då vänder man sig till Gud och ber, att det här kanske händer för en anledning.

Kanske ett år senare, berättar Isaac Kiese Thelin, kan det sedan explodera och bitarna faller på plats.

Letar kyrka

Som fotbollsproffs har han spelat för en rad olika klubbar och därmed också flyttat runt en hel del. Att då hitta en församlingsgemenskap är inte alltid det lättaste och nu gäller det alltså att hitta en kyrka i Malmö.

– Det har varit svårt, jag har tittat mycket online och följer det jag kan, säger Isaac Kiese Thelin om sökandet efter en församlingsgemenskap.

– När jag kommit hit nu ska jag hitta en kyrka jag ska besöka.

Tidigare har han rört sig i frikyrkliga miljöer och inför fotbolls-VM 2018 fick han exempelvis förbön framme på scenen i Citykyrkan i Örebro.

---

Fakta: Isaac Kiese Thelin

  • Isaac Kiese Thelin är en svensk fotbollsspelare som just nu spelar för Malmö FF, men är också en spelare som fått representera landslaget.
  • Han är 29 år och är född i Örebro, där mamman är från Sverige och pappan kommer från DR Kongo.
  • Nyligen frågades han ut i en timslång intervju i Fotbollskanalen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig