Mustafa Gholami får stanna - fick besked på väg till flygplatsen

Dramatiken var stor när 19-årige Mustafa Gholami fick beskedet att han får stanna i Sverige. Han var en av de personer som skulle utvisats till Afghanistan och hållits inlåst på förvaret i Kållered. I sista stund fick han veta att han får stanna.
– Jag trodde först att poliserna skojade. Men nu är jag jätteglad, säger Mustafa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tisdagen blev en dramatisk dag för afghanske Mustafa Gholami, och även för alla som engagerat sig i hans fall. När Dagen når Mustafa berättar han att han sovit fram till klockan tolv på onsdagen.

– Vi åkte till Stockholm från Kållered sent i går kväll (tisdag), och kom fram vid fem på morgonen. Jag har sovit dåligt under mina tre månader i Migrationsverkets förvar. Så jag var trött, säger han.

Flera vänner tvingades lämna

Mustafa säger att han är jätteglad över det besked som kom i elfte timmen om att han får stanna i Sverige.

– Men jag är lite ledsen också över att flera av mina kompisar blev skickade till Afghanistan. Tio ur gruppen fick åka. Alla var inte mina kompisar, men de är alla människor, säger han.

Läs också: Utvisning av afghaner stoppades i sista stund

Hundratals aktivister

Beskedet att Mustafa får stanna kom ett par ynka minuter innan han själv skulle gå på bussen från Migrationsverkets förvar i Kållered till flygplatsen. Från början var det sagt att 16 afghaner skulle tvångsutvisas med ett specialchartrat plan.

Vid förvaret i Kållered hade under dagen och kvällen samlats hundratals aktivister som protesterade mot utvisningarna.

"Hade tagit alla mina saker"

Planet skulle lyfta klockan 21 svensk tid, och bussen som skulle ta afghanerna till flygplatsen skulle avgå mellan 17 och 18. Vid 17-tiden kom så meddelandet att Mustafa inte skulle med på bussen.

– De hade tagit alla mina grejer, och jag skulle gå till bussen. Jag trodde först inte att det var sant när jag fick meddelandet att jag skulle få stanna. Men så sa poliserna att FN hade stoppat utvisningen. De sa: ”du ska stanna”.

Mustafas lärare extrafamilj

Från Stockholm följde studievägledaren Anki Petersen de dramatiska händelserna per telefon och sms. Hon berättar för Dagen att Mustafa var hennes elev på gymnasiet vid den språkintroduktion han fick när han som 16-åring började på hennes skola i Stockholm.

Anki Petersen har engagerat sig i Mustafas fall, och hon och hennes son har blivit som en extrafamilj åt Mustafa. Anki var med och skrev brev till FN tillsammans med bland andra flyktingpastorn Bengt Sjöberg – ett brev som gick iväg på tisdagsmorgonen och sedan fick avgörande betydelse för att Mustafa fick stanna. Brevet vädjade till FN och beskrev hur farligt det skulle vara för konvertiten Mustafa att sändas till Afghanistan.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Sverige har råd rädda ungas liv
 

Familjen mycket upprörd

Tårarna kommer när Anki Petersen berättar om tisdagens känslomässiga berg- och dalbana.

– Jag satt i bilen och körde och pratade med Mustafa på eftermiddagen. Då trodde han att skulle tvingas åka, och han var nära att bryta ihop. Han sa: ”jag vill träffa dig”. Man blir helt irrationell i sådana lägen. Jag förklarade att jag ju var i Stockholm. Men jag sa: ”jag är med dig och jag ber för dig”. Vi grät båda två. Jag sa: ”Vi ger inte upp”.

"Helt surrealistiskt"

Bara en kort stund senare kom beskedet.

– Det var helt surrealistiskt. Jag ringde Mustafa direkt, han trodde mig inte först. Jag bad Bengt Sjöberg ringa och förklara att det verkligen stämde. Jag gick ur bilen, jag hoppade och skuttade av glädje!

Planerar en fest

Nu planerar hon att ordna en fest för att fira. Hon säger att det är en glädjens dag för alla som engagerat sig för Mustafa.

– Många har bett och från S:ta Clara har det skickats kopior på dopbetyget. Alla har gjort sitt yttersta och varit med och sett till att utvisningen stoppades.

Själv gläder sig Mustafa åt att få vara ute i friska luften igen efter att ha varit instängd i tre månader.

– Jag vill fortsätta studera. I morgon ska jag till min skola och prata med min rektor, säger han.

Lilla Erstagården