Familj

Bjud vännerna på festliga höstpajer

Samla vännerna och bjud på fest. Krångla inte till det med en massa jobbiga maträtter som kräver att du arbetar som kock när de andra äter och har trevligt. Satsa i stället på mat som kan förberedas och du kan vara med och höstfesta från första till sista stund.

Paj uppskattas av de flesta. Innanför det spröda skalet kan man ha allt från helt vegetarisk fyllning till kött eller skaldjur. Endast fantasin, och i viss mån hushållskassan, sätter gränser. Ett bra utgångsläge för en fest med paj är att göra tre olika pajer. En med kött, prova gärna den italienska fylld med kyckling, broccoli, tomat och örter, en med vegetarisk fyllning och en med fisk- eller skaldjursfyllning. Den som vill avrundar festen med en fruktpaj, men det är inte nödvändigt för paj är mättande och det kan trots allt bli för mycket av det goda.Ge degen tidTill skillnad från en vanlig jäsdeg, som ska hållas varm, måste man tänka kallt i arbetet med pajdeg. Redan från början bör man ha kalla redskap, eller i alla fall inte onödigt varma. Bäst sättet att blanda en bra pajdeg är att hacka samman matfett och mjöl i en matberedare. Men kör inte för länge, utan bara till dess ingredienserna blivit en grynig massa.Sista momentet, när vattnet ska arbetas in, sker bäst i stor skål eller direkt på arbetsbänken. Tippa upp ingredienserna, tillsätt det iskalla vattnet och knåda snabbt ihop en deg som sedan får ligga minst en timme i kylskåp innan den bakas ut.Pajdeg som kavlas blir mycket sprödare och godare än deg som bara trycks ut i formen. Degen är skör, vilket gör att den kan spricka vid hanteringen, men eftersom pajen ändå ska fyllas kommer eventuella sprickor aldrig att synas.Färdiga skalRäknas paj in bland favoritmaten kan det löna sig att förbereda pajskalen. Helt färdiga pajer brukar aldrig bli riktigt bra om de läggs i frysen, men enbart skalen blir snarare bättre om de tas direkt från frysen till den varma ugnen.Frysta pajskal förgräddas före fyllning. Efter cirka 10 minuter i ugnen lyfts skalet ut och får valfri fyllning. Sedan är det bara att grädda vidare till dess fyllningen stannat, vilket normalt tar cirka 35-45 minuter.Oavsett vilken eller vilka pajer man dukar fram får man inte missa de viktiga salladsgrönsakerna. Olika sorters salladsblad, fint strimlad röd lök, tomat, gurka och några droppar olivolja är allt som behövs. Undvik tunga majonnäsdressingar när det står paj på bordet.RECEPTPajdeg, grundreceptSatsen räcker till en paj med 24 cm i diameter150 g margarin eller smör3 dl vetemjöl3 msk iskallt vatten1. Mät upp ingredienserna. Dela smör eller margarin i bitar och lägg i matberedaren. Tillsätt mjölet och kör ihop till en grynig massa.Utan maskin hackas ingredienserna ihop med kniv på arbetsbänken.2. Tippa upp degen i en skål. Tillsätt några matskedar iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en slät deg.Utan maskin tillsätts vattnet till degen direkt på bakbordet.Degen får sedan vila i kylskåp ett par timmar innan utbakning.Italiensk kycklingpaj5-6 personer1 sats pajdeg200 g kycklingfilé100 g broccolibuketter1 gul lök1 gul paprika3-4 tomater1 liten knippa persilja2 1/2 dl gräddmjölk1/2 dl vitt matlagningsvin2 ägg1 dl riven ost1 msk koncentrerad kycklingfond1 tsk salvia1 tsk rosmarinsalt och vitpeppar1. Kavla ut och täck en smord pajform med deg. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i 200 graders ugn.2. Strimla och stek kycklingfiléerna i panna. Krydda med salt och vitpeppar.3. Ge broccolibuketterna ett uppkok i lättsaltat vatten. Låt broccolin rinna av på hushållspapper. Hacka löken, strimla paprikan och skiva tomaterna.4. Vispa samman äggstanningen. Krydda med hackad färsk eller torkad salvia, stött rosmarin, hackad persilja, ost, matlagningsvin samt salt och peppar.5. Fyll pajskalet med kyckling, broccoli och lök. Slå på äggstanningen och avsluta med att täcka pajen med tomatskivor.6. Grädda pajen 30-35 minuter i 200 graders ugn. Paj med blandad svamp5-6 personer1 sats pajdeg300 g svamp, gärna blandade sorter1 liten gul lök1/2 tsk timjansalt och vitpeppar3 dl gräddmjölk2 ägg1 dl riven ost1 tärning grönsaksbuljongsmör eller margarin till stekning1. Ansa och hacka svampen grovt. Skala och hacka en liten gul lök fint. Stek svamp och lök ett par minuter. Dra pannan från värmen men låt svamp och lök ligga kvar och dra på eftervärmen.2. Kavla ut pajdegen och klä en smörad pajform. Förgrädda 10 minuter i 200 graders ugn.3. Vispa upp ett ägg och tillsätt gräddmjölk och riven ost. Krydda med smulad buljongtärning, timjan, salt och peppar.4. Ta ut pajen och fördela kyckling och svamp i det förgräddade skalet. Slå på ägg- och gräddblandningen och sätt in pajen i ugnen igen. Grädda färdigt, vilket tar cirka 30 minuter. Servera pajen med grönsallad.Köttfärspaj Provençale5-6 personer1 sats pajdeg300 g nötfärs1 gul lök4 msk tomatpuré1 tsk timjan1 tsk rosmarin1/2 dl rött matlagningsvin2 vitlöksklyftorsalt och svartpepparolivolja till bryning1 zucchini1/2 stånd blekselleri1 liten purjolök2 dl grädde2 ägg1 dl riven ost1 msk koncentrerad kycklingfond1. Smöra en hög pajform, gärna med löstagbar botten. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Klä formen. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugn.2. Finhacka gul lök. Hetta upp stekpannan och bryn köttfärs och lök under omrörning. Färsen ska bli grå och grynig innan tomatpuré, matlagningsvin och kryddor tillsätts. Allt får sedan sjuda ihop på svag värme till en ganska fast köttfärsröra.3. Strimla blekselleri, zucchini och purjolök. Fräs strimlorna med olivolja i kastrull. Vispa samman ägg, grädde och riven ost.4. Slå grönsaksstrimlorna i botten på pajskalet. Avsluta med köttfärs och äggblandning. Grädda pajen 35 minuter i 200 graders ugn.Fisk- och skaldjurspaj5-6 personer1 sats pajdeg200 g kräftstjärtar500 g oskalade räkor100 g rökt lax3 tomater1 purjolök1 litet paket broccoli1 dl hackad dill2 dl grädde1 dl standardmjölk1/2 dl vitt matlagningsvin4 stora äggsalt och pepparsmör eller margarin1. Smöra en hög pajform, gärna med löstagbar botten. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Klä formen.2. Strimla och smörfräs purjolöken i kastrull. Hacka dill och vispa samman mjölk, grädde, matlagningsvin och ägg i en bunke för sig. Skiva tomaterna och tina broccolin. Skär den rökta laxen i fina strimlor.3. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugn.4. Ta ut det förgräddade pajskalet. Lägg i hälften av skaldjuren. Lägg på broccoli och purjolök samt resterande skaldjur. Avsluta med att täcka fyllningen med dillhack och tomatskivor. Slå på äggstanningen så nivån kommer en centimeter från kanten. Grädda pajen färdig i 225 graders ugnsvärme i 45 minuter eller till dess fyllningen stannat.FAKTA10 bra tips för en godare pajEn god paj ska ha tunt frasigt skal, ha saftig fyllning och inte minst se vacker ut när den kommer på bordet. Här kommer några tips som leder till godare pajer.

Läs Dagen en hel månad för endast 29 kr*

* Därefter 189 kr per månad

Dagen Digital

Klicka här