Familj | Mat

Njut av en vegansk middag

Fyllda paprikor med stekt kryddigt ris från Dagens matskribent Mayka Gulo

Mayka Gulo lagar fyllda paprikor med stekt kryddigt ris.
Mayka Gulo lagar fyllda paprikor med stekt kryddigt ris.

Ingredienser:

Fyllningen:

3 dl rundkorning ris

1 röd lök, finhackad

1/2 purjolök, ordentligt tvättad och finhackad

2 vitlöksklyftor

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk chiliflakes

2 tsk paprikapulver

1 tsk sumak

1 msk granatäpple sirap

4 msk rapsolja

Tomatsåsen:

1/2 dl olivolja

2 msk tomatpuré

1 tsk salt

Svartpeppar

6 dl kokt vatten

Grönsakerna:

8 röda paprikor

3–4 ljusgröna sivri paprikor

Fyllda paprikor med stekt kryddigt ris blev det till middag i kväll. Jag blir alltid så glad av paprika! Jag vet att oavsett vad jag än lagar med de kommer det bli något riktigt gott. Så paprika finns det alltid massor utav i min kyl. Och för er som älskar den här fantastiska grönsaken lär ni gilla den här rätten. Grönsakerna är dessutom en riktig näringsbomb och helt vegansk.

Gör så här:

  1. Börja med att tvätta riset. Låt det sedan ligga i blött medan du förbereder grönsakerna.
  2. Tvätta paprikor. Skär av toppen och gröp ur kärnorna. Lägg dem i en ugnsform.
  3. Finhacka lök, vitlök och purjolök. Fräs dem mjuka i rapsolja. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka tills allt är välbalanserad.
  4. Tillsätt kryddorna och häll i riset som är silat. Blanda väl och fyll sedan paprikorna till topp och lägg paprikalocket på.
  5. Gör såsen: Koka upp vattnet i en kastrull. Häll i purén och oljan. Låt såsen koka upp. Krydda efter smak och häll såsen över grönsakerna.
  6. Baka med folie i ca 50min på 200 grader över- och undervärme, och ca 30 min utan folie.
  7. Servera med lite sallad och njut.