Nyheter

Kungen inbjuder till minnesgudstjänst för coronaoffer

Den 11 mars har det gått ett år sedan det första coronarelaterade dödsfallet registrerades i Sverige. För att uppmärksamma detta inbjuder kung Carl XVI Gustaf och hans familj till en minnesgudstjänst.

Hovpastor Michael Bjerkhagen berättar att initiativet till torsdagens minnesgudstjänst i SVT helt och hållet är kungens.

– Kungen och hans familj känner starkt med alla som är drabbade och vill med gudstjänsten uttrycka sitt deltagande, säger Michael Bjerkhagen till Dagen.

Gudstjänsten som sänds från Drottningholms slottskyrka kommer att ledas av överhovpredikant Johan Dalman som även ska hålla en kort betraktelse.

– Jag tror att överhovpredikanten kommer att försöka fånga de olika tankar som kan finnas inom oss alla i landet av medkänsla med de som har drabbats, viljan att samla oss alla, oavsett tro och lägga detta i Guds hand. Men också att vi i gudstjänsten får be om läkande och helande så att vi som individer och som folk orkar gå vidare, säger Michael Bjerkhagen.

Hovpastor Michael Bjerkhagen

Kommer hålla strikt på restriktionerna

Under gudstjänsten kommer Johan Dalman att assisteras av Michael Bjerkhagen. Och enligt Michael Bjerkhagen är det i det rådande läget, när nästan 13 000 svenska medborgare har dött i sviterna av coronapandemin, extra viktigt att visa på det kristna hoppet inför döden.

Enligt de nu gällande restriktionerna får max åtta personer delta i gudstjänster.

– Det här är kungafamiljens gudstjänst och vi kommer strikt att hålla på restriktionerna. Men kungafamiljen bjuder alltså in hela det svenska folket att delta i gudstjänsten via tv:n, förklarar Michael Bjerkhagen.

Minnesgudstjänsten från Drottningholms slottskyrka sänds i SVT med start 18:45 på torsdag, den 11 mars.

Fler artiklar för dig