20 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Italiensk stjärnmålvakt avstängd för hädelse

Fotbollsspelaren Gianluigi Buffon fick ett utbrott på en lagkamrat och jämförde Gud med en hund. Nu stängs han av i en match och måste betala böter för hädelse.

Gianluigi Buffon är en av de mest framgångsrika fotbollsmålvakterna genom tiderna och har spelat flest landskamper av alla för sitt Italien. Nu har han dock hamnat i trubbel.

När Buffons Juventus mötte Parma i en Serie A-match i december fick 43-åringen ett utbrott på en av sina backar och skrek en harang som innehöll orden “Dio cane”. Det är en italiensk svordom som ungefär kan översättas till “Gud är en hund”. Eftersom matchen spelades inför tomma läktare på grund av coronapandemin var det lätt för tv-tittarna att höra orden.

Inte först att stängas av

Då hädelse kan utgöra ett brott enligt italiensk lag anmäldes Buffon till det italienska fotbollsförbundet. De har nu vidtagit åtgärder för utbrottet: Buffon stängs av i en match och tvingas böta 500 euro (drygt 5 000 kr). Juventus överklagade beslutet, men det fastställdes i veckan – och nu missar stjärnmålvakten derbyt mot Torino i helgen.

Tidigare har flera andra spelare råkat ut för samma sak i den italienska fotbollen. Lazios Manuel Lazzari och Romas Bryan Cristante har båda stängts av i en match under den här säsongen efter att de yttrat fraser som bröt mot hädelselagen.

---

Fakta: Hädelselag i Italien

  • Hädelse är ett brott enligt den italienska lagboken och kan bestraffas med böter.
  • I de flesta fall är det dock det italienska fotbollsförbundet som delar ut bestraffningen när incidenten sker på fotbollsplanen.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter