Nyheter

200 mil lång pilgrimsvandring för klimatet inleds

Pilgrimsvandringen för klimatet ska pågå ända till november - för de som hänger med hela vägen till Skottland.
På måndag den 19 juli inleds en vandring som sträcker sig från Vadstena till klimattoppmötet i Glasgow i november.

Klockan 08.30 i Vadstena på måndagsmorgonen startar klimatvandringen Pilgrim’s Walk for future. Det är en vandring som pågår i 100 dagar och sträcker sig nästan 200 mil, från Vadstena till Glasgow. Arrangör är Linköpings stift genom Pilgrimscentrum i Vadstena, men alla stift i Svenska kyrkan deltar. Vandringsledare är diakonen Annika Spalde.

– Jag är förväntansfull och glad att träffa dem som ska gå första veckan. Jag känner nästan ingen, men vi har haft mejl- och telefonkontakt. Det ska bli jätteroligt att se varandra, säger hon.

Vandringen går genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen ha sitt mål i Glasgow i Skottland, där det stora klimatmötet COP26 äger rum i november.

Landsomfattande rörelse

På grund av pandemin har arrangörerna, i stället för att samla många till en enda lång vandring, försökt att sprida ut deltagandet över landet. Under våren har Walk for future vuxit till en landsomfattande rörelse, enligt arrangörerna. Den som önskar delta kan anmäla sig som dagvandrare, alternativt skapa en egen Pilgrim’s Walk for future, tillsammans med familj eller vänner.

Intresset har varit stort och närmare 1 000 deltagare har registrerat sig hittills för att på något sätt delta under pilgrimsvandringen.

Har pandemin ökat intresset?

– Klimatfrågan är stor och i pandemitider är vandring en väldigt bra aktivitet. Man kan göra det i mindre grupper och man är utomhus. Jag tror att kombinationen passar bra in i vår tid just nu, säger Annika Spalde.

En pilgrimsvandring manar även till eftertanke och deltagarna uppmanas rannsaka sig själva och göra en personlig färdplan hur man kan vara med och bidra till ett hållbart liv.

Annika Spalde, vandringsledare Walk for future.

Räknar steg

Sedan starten har cirka 50 pilgrimsvandringar arrangerats och på den officiella hemsidan finns en stegräknare som registrerat hur många steg som gåtts för klimatet hittills. Över fem miljoner steg finns redan registrerade.

---

Fakta: Pilgrim´s Walk for future

  • En vandring från Vadstena till Glasgow, där klimattoppmötet COP26 äger rum i november.
  • Sträcker sig över 100 dagar och 200 mil.
  • Deltagare kan välja att vara dagvandrare under vissa delar av sträckan, eller skapa sina egna pilgrimsvandringar.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig