Nyheter

Medlem i svensk frikyrka misshandlad av talibaner

“Jag lade ut videon för att visa att det är farligt i Afghanistan och att konvertiter faktiskt riskerar att bli utsatta för våld när de utvisas dit”, säger pastor Christian Mölk.

Reza döptes i Härnösands pingstförsamling för drygt sju år sedan. Nu har det spridits en video på honom från Afghanistan där han misshandlas av talibaner. “Man blir bestört”, säger pastorn som döpte honom.

Det är en smärtsam film att se. En man, klädd som en taliban, kliver in genom dörren och går genast fram och delar ut två slag mot huvudet. Personen som tar emot slagen hinner knappt reagera, han har precis hunnit ställa sig upp och tagit några osäkra steg bakåt innan han blir påflugen. Det går sedan att höra hans skrik medan han slås ner på marken.

Ytterligare en taliban kliver snart i rummet medan misshandeln pågår. Filmsnutten, på drygt 40 sekunder, slutar med slag efter slag till skriken av smärta. Enligt uppgift är filmen inspelad i Afghanistan under hösten, där det som hänt fångats av en säkerhetskamera inne i huset.

Spred video

Den unge mannen som misshandlats heter Reza. Han döptes sommaren 2014 i pingstförsamlingen i Härnösand, där han fortfarande är medlem.

Nyligen lades filmen upp på sociala medier av församlingens pastor Christian Mölk, som via nätverket “Rätt till tro” sedan länge engagerat sig för konvertiter.

Varför lade du ut videon?

– För att visa för både svenska folket, ansvariga myndigheter och politiker att det är farligt i Afghanistan och att konvertiter faktiskt riskerar att bli utsatta för våld när de utvisas dit, säger Christian Mölk.

– Det är en ganska hemsk film, det är på en församlingsmedlem, så jag fick fundera på om jag skulle lägga ut den eller inte. Man ser att han misshandlas så grovt att de lika gärna kunde ha dödat honom.

Christian Mölk landade till slut i att det var värt att sprida filmen för att det så tydligt visade vad konvertiter i Afghanistan kan utsättas för. Inte minst nu, då talibanerna har tagit över och det fortfarande råder en osäkerhet kring hur svenska myndigheter ska göra med utvisningar till landet.

Vilka reaktioner har du fått efter att du lade ut videon?

– Två olika, den ena är vad fruktansvärt. Den andra handlar om man kan lita på att det här stämmer, säger Christian Mölk.

– Och det kan jag inte garantera till fullo. Men de som gett mig den här filmen känner Reza och han döptes i vår församling. Det är svårt för mig att komma längre för att bekräfta det här.

Tog emot videon

Den som tog emot filmen från Afghanistan var Ali Hussein, den första medlemmen i Härnösands pingstförsamling med afghansk bakgrund. Han berättar att filmen har skickats till honom av en vän, men av säkerhetsskäl kan han inte gå in på några detaljer.

– Filmen kommer från platsen där Reza bodde. Det finns en säkerhetskamera i huset, säger han på en något bristfällig svenska.

Enligt Ali Hussein finns det också en till video som fångade upp vad som hände.

– Men den är lite svår att dela, säger han, eftersom innehållet där är värre.

Filmklipp från Afghanistan, där pingstvännen Reza misshandlas av talibaner.

Ali Hussein berättar att talibanerna som gick in och misshandlade Reza tog med honom till fängelset, där han fick stanna i flera veckor. Ali har själv betalat de mutor som krävdes för att få Reza därifrån och säger att med pengar “kan man låsa upp allting” i Afghanistan. Numera befinner sig Reza på en säker plats.

– Men jag säger till honom att inte gå ut, att inte gå och handla eller någonting, säger Ali Hussein.

Det är med hjälp från honom som Reza nås av förnödenheter, vilket sker via kontakter inne i Afghanistan. De båda har fortsatt kontakt, men det måste ske på ett diskret sätt, med tanke på säkerhetsrisken.

Sökte asyl

Innan Reza utvisades till Afghanistan levde han omkring tolv år i Danmark. Han gjorde också ett försök att söka asyl i Sverige, men hans asylärende blev vad Dagen erfar inte prövat här eftersom regelverket säger att man bara får söka asyl i ett EU-land.

Men det var under tiden i Sverige som Reza kom i kontakt med Ali Hussein som tog med honom till kyrkan i Härnösand.

– Han kände inga kristna i Danmark, men i Sverige träffade han mig, berättar Ali Hussein.

Efter en tid i församlingens gemenskap valde Reza till slut att döpa sig.

Minns dopet

Hans Wikström heter pastorn som den 1 juni 2014 genomförde dopet, det vill säga strax innan den stora flyktingvågen. Ali Hussein och Reza var de två första med afghansk bakgrund som döptes i församlingen, vilket också blev starten på ett persisktalande arbete som fortfarande pågår.

Dopet skedde under tiden då församlingen höll på att flytta in i nya lokaler, där det inte fanns någon dopgrav så man fick låna en annan kyrka, minns Hans Wikström. Han konstaterar också att en kort tid efter dopet återvände Reza till Danmark, och för honom är det oklart hur pass aktiv han varit i församlingsliv sedan dess.

Vid dopet, såg du honom som genuint kristen?

– Ja, vi kände honom då och han gick igenom vår undervisning. Jag skulle inte ha döpt någon som jag inte trott var kristen, jag såg honom som genuint troende.

Visste han om att det kan vara farligt som konvertit?

– Vi informerar alltid om det. Speciellt när det gäller sociala medier brukar vi vara noga med att de ska tänka på vad de publicerar. Det här vet visserligen alla redan om, men vi brukar ändå ha med det i bibelskolan vi har innan dopet.

Hur tänker du nu, när du får reda på vad som har hänt?

– Man blir bestört. Dels att Reza är tillbaka i Afghanistan, men också att det blivit så som man befarade med talibanstyret. Det är fruktansvärt.

---

Fakta: Talibanerna i Afghanistan

  • Talibanerna är en islamiströrelse som i somras erövrade makten i Afghanistan, efter att USA dragit tillbaka sina trupper.
  • Rörelsen hade tidigare makten i landet, men fick omvärldens ögon på sig efter terrordåden den 11:e september 2001, då det visade sig att al-Qaida fått en fristad i Afghanistan.
  • I nästan 20 års tid fanns utländsk militär närvaro i landet som höll talibanerna borta från regeringsmakten, bland annat har Sverige haft soldater på plats.

---

Fler artiklar för dig