Utrikes

Förslag om förbud mot huvudduk i danska skolor

Det ska vara förbjudet att bära huvudduk i danska skolor, föreslår en kommission som den danska regeringen tillsatte tidigare i år, rapporterar Danmarks Radio.

Kommissionen anser att huvudduken delar upp barnen och antyder att muslimska barn är annorlunda än etniskt danska flickor, enligt DR.

– Vårt fokus är att se till att tjejerna, som inte har samma friheter som vi andra, får dem. Något som tar mycket plats är frågan om huvudduken och tjejer som bär den i väldigt tidig ålder, säger Christina Krzyrosiak Hansen, kommissionens ordförande och socialdemokratisk borgmästare i kommunen Holbæk.

Däremot tar kommissionen inte ställning till hur förbudet ska tillämpas i skolan. Det ska regeringen och riksdagen besluta om.

Kommissionens uppdrag är att undersöka hur man kan undvika social kontroll av flickor och kvinnor i invandrarmiljöer. Den slutgiltiga rapporten ska vara klar först nästa år, men kommissionen lägger redan nu fram förslag på hur man kan förbättra barndomen för flickor som tillhör etniska minoriteter.

Om det inte är möjligt att införa ett nationellt förbud mot enbart huvuddukar, föreslår kommissionen att i stället förbjuda alla religiösa symboler i skolan.

I Frankrike klubbades en liknande lag igenom 2004 som förbjuder elever att bära religiösa symboler i skolan.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig