Nyheter

Giorgia Meloni: Jag är kvinna, mor, italienare och kristen

Högernationalist kan bli Italiens nya premiärminister

Högernationalisten Giorgia Melonis valkampanj fokuserar på Gud, kärnfamiljen och nej till invandring.
Om några veckor kan hon bli Italiens första kvinnliga regeringschef.

Med sitt blonda hår och rättframma sätt sticker Giorgia Meloni ut bland alla kostymklädda män som dominerar italiensk politik.

Giorgia Meloni är den italienska högerns starkaste lysande stjärna och hon leder partiet Italiens bröder, som ser ut att vinna nyvalet den 25 september.

Italiens bröder är ett nationalistiskt högerparti som har sina rötter i fascismen. För första gången är partiet större än de två övriga allianspartierna, Matteo Salvinis Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia.

Hon är en skicklig politiker med en lång politisk karriär bakom sig.

Som 15-åring gick hon med i den nyfascistiska organisationen Youth Front. 19-år gammal sa hon i fransk tv att “Mussolini var en bra politiker”. Senare ändrade hon sig och ansåg att denne gjorde “misstag”.

I sina offentliga framträdanden är hon tävlingsinriktad. Hon skriker ofta fram sin kritik mot EU, invandring och hbtq-personers rättigheter, skriver nyhetsbyrån AFP.

I ett uppmärksammat tal i oktober 2019 i Rom slog Giorgia Meloni igenom på allvar:

– Jag heter Giorgia. Jag är kvinna, jag är mor, jag är italienare och jag är kristen – och det ska ni inte ta ifrån mig, sa hon då och skapade stora rubriker.

Satsar på kärnfamiljen

På Melonis politiska agenda står nationalism, en konservativ familjepolitik som bland annat innebär satsningar på kärnfamiljen. Hennes popularitet förklaras med att hon står för kärnan i den italienska kulturen.

– Gud, hemlandet och familjen är inte en slogan, utan det vackraste kärleksmanifestet, har hon sagt enligt Yle.

I abortfrågan, som inte är en stor valfråga i Italien, håller hon en låg profil:

Hon har uttryckt oro för Italiens allt mer sjunkande födelsesiffror, rapporterar nyhetsbyrån AP. Men hon har valt att inte ta strid med den katolske påven Franciskus, som är en av de mest omtyckta personerna i Italien.

Kan bli största parti

Och budskapet tycks gå hem hos många väljare. I valet den 25 september ser det ut som att Giorgia Meloni kan få upp emot 25 procent av rösterna, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Om det blir på det sättet kan Italiens bröder bli det största partiet bland högerpartierna och till och med det största partiet i hela Italien.

Lockar missnöjda väljare

Giorgia Meloni har gynnats av att Italiens bröder är det enda stora partiet som stått utanför avgående premiärminister Mario Draghis regering. Som enda oppositionsparti erbjuder hon väljarna en ny start.

– Meloni lockar till sig väljare som är missnöjda och vill protestera, säger Sofia Ventura, professor i statsvetenskap vid universitetet i Bologna.

De goda siffrorna i opinionsmätningarna har gett Meloni en stark medvind och hon ser sig redan som en vinnare och landets nästa premiärminister.

---

Fakta: Giorgia Meloni

  • 45 år, född 15 januari 1977.
  • Partiledare för Italiens bröder.
  • Medgrundare till partiet som bildades 2012 .
  • Växte upp arbetarstadsdelen Garbatella i Rom.
  • Invald i parlamentet som 29-åring.
  • Ungdomsminister som 31-åring.
  • Den yngsta ministern i efterkrigstidens Italien.
  • Kan bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

---

Fler artiklar för dig