Nyheter

“Vi kan inte gräva på Tempelberget på grund av politik och religion”

I detta avsnitt besöker vi omtalade arkeologiska utgrävningar som talar om Israels koppling till Bibelns berättelser

Vilken roll spelar landet Israel i dag för kristna och för tron med tanke på att det var här Jesus levde och verkade? Vi besöker nya arkeologiska utgrävningar och fynd som bevisar att de bibliska platserna verkligen funnits, att det till exempel finns bevis för att ett judiskt tempel funnits på Tempelberget där det i dag finns två muslimska helgedomar. Har Bibelns land en särställning för kristna?

I generationer har det i svensk kristenhet varit en självklarhet med en slags villkorslös kärlek gentemot Israel. Men intresset för Israel har minskat genom åren och det har vuxit upp en generation som inte har samma relation till landet. I år när staten Israel fyller 75 år vill Dagens chefredaktör Felicia Ferreira ta med sig vännen och skådespelaren Rasmus Troedsson till Israel för att upptäcka Israel på nytt. Israel bortom politiken.

Se Avsnittet “Människor och framtid: “Jag har 10 sekunder på mig att ta mig till skyddsrummet när raketerna kommer”

---

Fakta: The Temple mount sifting project

  • 1999 genomfördes illegala renoveringar på Tempelberget och 9 000 ton jord blandat med arkeologiska fynd dumpades som sopor i den närliggande Kidrondalen.
  • 2004 började två arkeologer hämta soporna och sila värdefulla arkeologiska fynd bort från smuts och jord. De har sedan dess haft över 200 000 volontärer till hjälp och funnit ovärderliga skatter från olika tidsepokrar av Tempelberget.
  • The Temple Sifting Project finansieras av privata donatorer.

---

---

Fakta: Israel, 75 år

  • Den judiska staten Israel utropades den 14 maj 1948.
  • Israel firar sin självständighetsdag enligt den judiska/hebreiska kalendern, vilket innebär att den är en rörlig helg enligt den gregorianska kalendern. I år inföll nationaldagen den 26 april.
  • Palestinierna högtidlighåller den 15 maj som sin sorgedag och kallar den al-nakba (katastrofen).

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig