Dagen i Israel

”Jag känner att jag går på helig mark”

Avsnitt 2: Felicia Ferreira besöker de bibliska platserna i Jerusalem tillsammans med Rasmus Troedsson

Vilken roll spelar landet Israel i dag för kristna och för tron med tanke på att det var här Jesus levde och verkade? Vi besöker nya arkeologiska utgrävningar och fynd som bevisar att de bibliska platserna verkligen funnits, att det till exempel finns bevis för att ett judiskt tempel funnits på Tempelberget där det i dag finns två muslimska helgedomar. Har Bibelns land en särställning för kristna?

Vilken roll spelar landet Israel i dag för kristna och för tron med tanke på att det var här Jesus levde och verkade? Vi besöker nya arkeologiska utgrävningar och fynd som bevisar att de bibliska platserna verkligen funnits. Har Bibelns land en särställning för kristna?

Se övriga avsnitt här:

---

Fakta: The Temple mount sifting project

  • 1999 genomfördes illegala renoveringar på Tempelberget och 9 000 ton jord blandat med arkeologiska fynd dumpades som sopor i den närliggande Kidrondalen.
  • 2004 började två arkeologer hämta soporna och sila värdefulla arkeologiska fynd bort från smuts och jord. De har sedan dess haft över 200 000 volontärer till hjälp och funnit ovärderliga skatter från olika tidsepokrar av Tempelberget.
  • The Temple Sifting Project finansieras av privata donatorer.

---

---

Fakta: Israel, 75 år

  • Den judiska staten Israel utropades den 14 maj 1948.
  • Israel firar sin självständighetsdag enligt den judiska/hebreiska kalendern, vilket innebär att den är en rörlig helg enligt den gregorianska kalendern. I år inföll nationaldagen den 26 april.
  • Palestinierna högtidlighåller den 15 maj som sin sorgedag och kallar den al-nakba (katastrofen).

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar