22 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Blodigt gisslandrama i Bagdad-kyrka

Det slutade med blodbad i Vår frus befrielsekyrka i Bagdad i söndags kväll. Militanta islamister höll gudstjänstbesökarna som gisslan under närmare fyra timmar innan säkerhetsstyrkor stormade byggnaden. I går kom rapporter om att över 50 dödats.

Hussain Nahidh, en polisofficer som var inne i kyrkan efter dramat, säger till New York Times:

- Det var en fruktansvärd scen. Det var kroppsdelar överallt, även i taket, självmordsbältena var konstruerade för att döda så många som möjligt. Många togs till sjukhus utan ben och händer.

Sayidat al-Nejat kyrkan, Vår frus befrielsekyrka, är en kaldeisk katolsk kyrka i centrala Bagdad. Där var cirka 120 personer samlade till mässa på söndagskvällen. Enligt uppgifter i The Telegraph hade männen rusat in i kyrkan under bibelläsningen och genast skjutit en av de två prästerna.

Försökte ta sig in på börsen

Tidigare på dagen hade de dödat två vakter i ett försök att ta sig in på Bagdads börs, som ligger i närheten av kyrkan. Försöket misslyckades, men männen sprängde en bilbomb som skadade fyra civila och flydde sedan in i kyrkan. Kyrkan som är en av Bagdads största var också ett av sex mål för dödliga bilbomber den 1 augusti 2004.

Det var i går oklart om islamisternas främsta mål var börsen eller kyrkan, eller båda. Kyrkan har ett stort kors som är synligt på långt håll. Sedan en pastor i USA hotade att bränna Koranen den 11 september är kyrkan omgärdad av cementkoner och taggtråd.

Polis försökte storma

När säkerhetsstyrkor snabbt anlände till platsen på söndagen hade redan polis gjort försök att ta sig in. Det resulterade i att en av kidnapparna utlöste sitt självmordsbälte och människor skadades av nedfallande fönster, dörrar och skräp.

Kidnapparna hade, enligt uppgifter från amerikanska insatsstyrkornas talesman Eric Bloom, alla burit självmordsbälten och granater. Det var när säkerhetsstyrkorna bröt sig in i kyrkan som blodbadet bröt ut.

I går rapporterades om över 50 döda. Sju ur fritagningsstyrkan ska ha dött och ytterligare femton skadats. Av kidnapparna ska fem ha dödats och åtta gripits, enligt en talesman för irakiska inrikesdepartementet.

Krav om frigivningar

Al-Qaidas irakiska gren, "Iraks islamska stat", tog på sig ansvaret för dådet på en webbsida och sade sig ha gått till attack mot "de otrognas smutsiga plats som irakiska kristna länge haft som bas för att strida mot islam".

En underrättelseofficer som vill vara anonym uppgav att militären fått krav på att kvinnliga fångar tillhörande al-Qaida i Irak skulle friges, liksom en egyptisk kvinna som namngavs.

Den kaldeiske biskopen i Bagdad, Shlimoune Wardouni, uppgav för AFP att kidnapparna tidigare hade krävt att häktade personer i Irak och Egypten skulle friges.

Iraks kristna en måltavla

Iraks kristna har varit måltavla för mord och kidnappning de senaste sju åren. Hundratals irakiska kristna har dödats och flera kyrkor har attackerats sedan den amerikanske invasionen 2003. Då räknade man att det fanns 1,5 miljoner kristna i Irak, nu uppger kristna ledare att det finns cirka 800000. Många har flytt landet.

Iraks försvarsminister Abdul-Qadir al-Obeidi uppgav på söndagen i irakiskt tv att terroristerna planerat att mörda alla i gisslan.

- Hela den här händelsen bär al-Qaidas fingeravtryck, säger han enligt Christian Post.

Han försvarade även beslutet att storma kyrkan och menade att operationen var framgångsrik med så få skadade och döda som möjligt.

Ökad vaksamhet

Säkerhetsstyrkor över hela Irak ökade sin vaksamhet på grund av hot mot kristna.

Påven Benedikt XVI fördömer det "absurda och vildsinta" våldet mot kristna i Irak, rapporterar AFP.

Kerstin Doyle

Kerstin Doyle är tidigare fast medarbetare på Dagen. Hon arbetade under många år som familjeredaktör, reporter och redaktör för tidningen Trons Värld.

Fler artiklar