11 april 2021

En tidning på kristen grundFamilj

Pilgrimsvandring gav mersmak för Miriam Arrebäck

– Jag är ganska nöjd med att fylla 50. Det säger Miriam Arrebäck, som trivs allra bäst i sommarstugan i värmländska uppväxtorten Deje.

1 av 2

Optimistisk, impulsiv, lagom lat och med den värmländska parollen ”det ordnar sig” som livsmotto. Så beskriver Miriam Arrebäck sig själv.

– Jag är en obekymrad person.

Minnesgoda Dagenläsare känner kanske igen namnet Miriam Arrebäck. Hon jobbade länge som redaktör på tidskriften Petrus, och fortsatte som bilageredaktör när Petrus övergick till att bli en bilaga i Dagen. Hon slutade 2007, men fortsatte under något år att hoppa in som nyhetschef.

Miriam växte upp som pingstvän, och efter att ha rest och jobbat utomlands ett par år sökte hon till Kaggeholms folkhögskola.

– Det var mest för att göra mamma glad. Men jag kom in på journalistlinjen, och på den vägen har det fortsatt, konstaterar hon.

Efter många år som journalist i olika roller nappade hon 2010 på ett erbjudande från Kristdemokraterna och blev pressekreterare för partiet. Sedan 2012 har Miriam sin arbetsplats på Strängnäs stift, där hon är pressekreterare och kommunikatör, och hon trivs mycket bra med sitt jobb.

– Jag får både skriva artiklar, göra tidning och arbeta med sociala medier och det är mycket inspirerande att få jobba nära biskop Johan Dalman.

Möjligheten att gå i mässa på arbetstid hör också till fördelarna med att jobba i Svenska kyrkan, menar hon.

– Det känns mycket positivt att få jobba i Svenska kyrkan. Man kan ha många åsikter om kyrkan, men den gör så mycket gott med det diakonala arbetet bland män­niskor i utkanten av samhället, och en stor barn- och ungdomsverksamhet, och jag får vara med och se alla delar.

När Dagen ringer är Miriam i stugan i Deje, där hon vuxit upp och som i dag är en plats som betyder allt mer för henne. Tillsammans med sin syster har hon tagit över stugan efter föräldrarna, för att alltid kunna återvända dit.

– Stugan är min allra viktigaste plats, den ligger precis vid vattnet och här finns alltid ett lugn.

Ett lugn hittade Miriam också vid Kristi himmelsfärdshelgen, då hon gjorde en pilgrimsvandring. Under sex dagar vandrade hon 13 mil från Riseberga klosterruin till Vadstena.

– Direkt när vi var framme kände jag att ”det här kan jag göra igen”. Det var en skön trötthet.

Den fysiska ansträngningen i kombination med naturupplevelsen och möjligheten att gå i grupp men ändå kunna välja att vara tyst var det som lockade med vandringen.

– Att gå ut och i flera dagar inte göra något annat än att gå ger ett lugn. Det är ett bra sätt att varva ner.

Nu hoppas Miriam, om corona-restriktionerna mildras, att kunna vandra i Norge till hösten. Lämpligt nog har kollegorna på stiftet redan gett henne ett par vandringskängor i present. Födelsedagen firar Miriam i stugan, med sina barn, syskonen och deras familjer. 50-årsdagen tar hon lite med ro, utan någon åldersnoja.

– Det känns bra att fylla 50, jag har på något sätt landat i livet och har fast mark under fötterna. Den här våren har ett par närstående personer gått bort och det har påmint mig om hur skört livet är och att inte ta något för givet. Jag är nöjd med mitt liv och tacksam.

---

Miriam Arrebäck

  • Aktuell: Fyller 50 år den 12 juni.

    Familj: Tre barn, tre syskon och deras familjer.

    Bor: I Eskilstuna.

    Firar: I sommarstugan i Deje med familjen.

    Önskar sig: Att få prova på att paddla kajak.

---

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar från Familj