DagenGalan

Årets Opinionsbildare 2023

Nu är det klart, de tre nominerade är...

Tidningen Dagen föddes ur behovet av en kristen röst i samhället, som gör sig hörd, som står upp för värderingar och principer som är grundläggande i det kristna budskapet. Det är uttalat ett av tidningen Dagens huvuduppdrag än idag, och det är självklart att varje år uppmärksamma den som tydligt har bidragit i det samhällsuppdraget.


Susanna Birgersson

Hon har varit ledarskribent och krönikör i flera tidningar, bland annat Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Axess, Kvartal, Bulletin och Expressen. Hon har bland mycket annat skrivit om abort, surrogatmödraskap, antisemitism, invandring och skillnaderna mellan Sverige och Danmark. Hennes texter handlar återkommande om den ideologiska, filosofiska och existentiella sidan av politiken och har ofta fokus på familjepolitik och barnperspektiv.

Läs mer >


Emil Mattsson

Han är utbildad vid Göteborgs universitet till gymnaiselärare i religion, samhällskunskap och musik. 2012 blev han direktor för Göteborgs Räddningsmission. I dag bedriver den ideella organisationen ett 30-tal verksamheter, bland annat skyddat boende, stöd till barn till frihetsberövade, butiker som tar rätt på matsvinn, arbetsträning och uppsökande verksamhet för att motverka trafficking.

Läs mer >


Maria Viklund

Hon är utbildad sjuksköterska och har ägnat en stor del av sitt liv åt att ge evangelium på ett kreativt sätt till barn. Hon har arbetat inom församling och organisationen King’s kids och har läst dramapedagogik och teaterstudier på Göteborgs universitet. Ända sedan gymnasiet har Maria sysslat mycket med teater, men 2015 gjorde hon sitt första filmprojekt: Hjältar och hjälpare. I januari 2023 hade hennes film Barfotarop premiär, en film om barnens roll i den tidiga väckelsen. Hennes bolag tog i maj 2023 också uppdraget att distribuera filmen Jesus revolution.

Läs mer >Jury

De tre nominerade kandidaterna har valts ut av en jury bestående av Dagens Opinionsavdelning. Juryn utser därefter en vinnare som presenteras på DagenGalan 11 november 2023.