Nyheter

Tallar och Guds kärlek på tv-gudstjänst från Nyhem

Tomas Sjödin: Naturen är Guds hemliga vägvisare

När Nyhemsveckan 2021 avslutades predikade Tomas Sjödin om Guds natur – och om tallarna som har följt konferensen i årtionden.
– Tänk om tallarna kunde berätta lite av vad de har sett och hört under alla dessa år, sa pastorn och författaren.

Nyhemsveckan 2021 blev liksom förra året väldigt annorlunda och sändes på grund av coronapandemin i digitalt format. Men den avslutande gudstjänsten på SVT kunde människor i hela landet följa via sina tv-apparater.

Tomas Sjödin, pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, utgick i sin predikan från Romarbrevet 1:20 – “Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga.”

– När man kallar naturen för skapelsen så har man ju redan där uttalat ett slags trosbekännelse, alltså att man tror att det finns en Gud bakom den natur som i vår del av världen ger oss lyxen att uppleva saker på så många skiftande sätt tack vare våra årstider. Varje morgon vaknar vi upp i en värld som vi inte har skapat, en värld så sinnrikt konstruerad att vi egentligen borde börja varje dag med att häpna en stund.

Gudsmöten under tallarna

Tomas Sjödin berättade om sitt första besök på Nyhemsveckan när han som 17-åring åkte 75 mil från Kramfors. Vidare berättade han om hur han fick lära sig att använda det för Nyhemsveckan vedertagna begreppet “Vi ses under tallarna”. I dag, 45 år senare, konstaterar han att det hade varit fascinerande om tallarna kunde berätta om allt vad de har hört och sett under konferensens år.

– Här har människor blivit förälskade och gått kikat på varandra lite i smyg. Här har någon annan gått och vägt sitt nuvarande liv mot ett nytt uppdrag med en oviss framtid som pris. Här har heliga livsavgörande beslut fattats. Och här har någon känt sig väldigt hemma och någon annan väldigt ensam i folkhavet.

Han avslutade uppräkningen med att konstatera att otaliga människor, “ibland brusande och andra gånger väldigt stilla och försynt”, har mött Gud under tallarna.

Lyssna till naturen som till en kär vän

Naturen spelar en viktig roll i flera av Tomas Sjödins böcker. Och när han predikade från Nyhemsveckan talade han också om hur naturen vittnar om Guds storhet.

– I dag bevittnar vi en rörelse i vårt land tillbaka till naturen och jag tror att det mycket väl kan vara någon slags början på en ny andlig vår i Sverige. För naturen är Guds hemliga vägvisare. Som jag läste i Romarbrevet så är naturens komplexitet och skönhet inte dekoration av vår tillvaro utan ett språk. Så till dig som har svårt att ta till dig pratet om Gud, inklusive detta, till dig som har hört det religiösa språket så att du inte längre hör det, varför inte ta en sommar när du lyssnar till naturen som du lyssnar till en mycket kär vän?

– Och mitt tips är att ta ett steg till. Och det är till tillbedjan. För det är när man får uttrycka sin kärlek som den kärleken fullbordas. Så kan vägen gå från en tall i Nyhemsbacken till den Gud som är så stor att han känner oss in i minsta atom och älskar oss med en gränslös, blödande, kärlek.

Utöver Tomas Sjödins predikan bjöd söndagens gudstjänst på lovsång, vittnesbörd om frälsning och förlåtelse, samt en sammanfattning av den svenska pingströrelsens historia.

---

Fakta: Nyhemsveckan

  • Nyhemsveckan är den svenska pingströrelsens största årliga konferens. Den första konferensen hölls 1917. Konferensen äger årligen rum under midsommarveckan i Nyhem utanför Mullsjö i Västergötland. Vanligen samlar konferensen cirka 15 000 besökare.

---

Fler artiklar för dig