Nyheter

EU-kritik mot Polens “hbtq-fria zoner”

Enligt flera källor planerar kommissionen nu rättsliga åtgärder

Flera polska städer och regioner har infört så kallade “hbtq-fria zoner”. Detta har fått EU-kommissionen att reagera, och enligt uppgifter planerar man nu att agera rättsligt mot Polen.

Uppgifterna publicerades på nyhetsbyrån Bloomberg i veckan, och kommer från fyra anonyma källor med insikt i processerna. Även två andra källor, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, bekräftar att kommissionen planerar att agera.

De rättsliga åtgärderna kan tas till mot länder som anses bryta mot EU-rätten. Kommissionen pekar på att hbtq-rättigheter måste respekteras i alla unionens länder. Det första steget i en kommande EU-process mot Polen är en så kallad formell underrättelse, och den kan enligt källorna komma redan i juli, skriver nyhetssajten Europaportalen.

Kan ta flera år

I förlängningen kan ärendet hamna i EU-domstolen, och det kan då också bli böter för Polen. Men en sådan process tar oftast flera år.

I dagsläget har runt en tredjedel av Polen, cirka 100 städer, valt att anta resolutioner och dokument som pekar ut hbtq-rättigheter som något man inte vill ställa upp på. Det innebär bland annat att man vägrar att tillåta prideparader eller andra liknande event, samt att man slår fast att man är emot “hbtq-ideologi”. Detta har gjort att det nu talas om Polen som ett land som vill se “htbq-fria zoner”. Bland annat den katolska ultraortodoxa organisationen Ordo Iuris sägs ha lobbat hårt för att få igenom de skrivelser som antagits i de städer som är emot hbtq-rättigheter.

Redan i december 2020 kom ett uttalande från kommissionären för mänskliga rättigheter i Europarådet, där det slogs fast att deklarationer av det slag som införts i Polen “inte bara är ord på ett papper, utan de har en direkt påverkan på hbtq-personers liv i Polen”.

Kritik även i Polen

Tidigare i år förbjöd styrande nationalistpartiet Lag och rättvisa homosexuella par att adoptera. Men en representant för den polska regeringen säger till nyhetsbyrån Reuters apropå de nya signalerna från Bryssel att det inte finns några lagar i landet som diskriminerar människor utifrån deras sexuella läggning.

Det finns dock kritik även i Polen mot de lokala myndigheter som valt att utropa “hbtq-fria zoner”. Flera polska domstolar har sagt att åtgärderna som vidtagits är mot konstitutionen, och menar att de är diskriminerande.

“Främmande ideologi”

Internationella organisationer som Amnesty och Human Rights Watch har länge varnat för en tilltagande homofobi i Polen, och pekat på att Polen är ett av de länder i Europa där hbtq-personer har det svårast. Under förra valet kallade Polens president Andrzej Duda homosexualitet en “främmande ideologi” och “värre än kommunismen”.

Polen är just nu även föremål för kritik från EU för sitt sätt att sköta bland annat domstolsväsendet. En allt striktare politisk kontroll av domstolarna är ett hot mot demokratin i landet, menar EU. Men Polen har försvarat sig med att man vill “försvara sina traditionella, katolska värden”, skriver nyhetsbyrån AP.

Kommissionen har inte velat kommentera de nya uppgifterna om rättsliga processer mot Polen.

---

Lag och rättvisa styr

  • Det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa styr i Polen sedan 2015. Premiärminister är Mateusz Morawiecki, och Andrzej Duda är president.
  • Katolska kyrkan har en stark ställning i landet. Man räknar med att runt 87 procent av landets cirka 40 miljoner invånare är katoliker.

---

Fler artiklar för dig