24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Partikollegor står bakom Ebba Busch efter Lars Adaktussons kritik

Tre riksdagsledamöter säger att de har förtroende för Kristdemokraternas partiledare

Ingen människa är perfekt, men Ebba Busch har ändå hanterat det uppkomna läget med huset och domen på ett bra sätt. Så reagerar KD-politiker efter Lars Adaktussons kritik.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson gick i ovanligt hård polemik mot partiledare Ebba Busch där han i en intervju med Dagen menade att hennes hantering av husköpet och förtalsdomen skadar partiet. Han beklagade sig också över att det saknas en intern debatt och uttryckte en oro för var partiet är på väg.

Men flera av hans kollegor i KD:s riksdagsgrupp håller inte med om den bilden, exempelvis gruppledaren Andreas Carlson.

– Vi har högt i tak och vi har olika forum för att diskutera politik i partiet, inte minst våra riksting och varje vecka i riksdagsgruppen, säger han till Dagen.

Svårt få avslut

När det gäller turerna kring Ebba Busch husaffär menar han att hon har varit ytterst transparent internt i partiet, där alla i riksdagsgruppen fått ställa vilka frågor de önskat.

– Ebba har beskrivit att hon vill få ett avslut på husaffären. Men det har varit svårt med tanke på motpartens agerande, det har inte funnits framkomliga vägar, säger Andreas Carlson.

– När det kommer till förtalsfrågan har hon inte skrivit något annat än sanningen.

Om hon drivit det vidare till domstol skulle hon kunna frikännas, men då hade det hela också dragit ut på tiden. Att hon valde strafföreläggande var trots allt för partiets bästa, menar Andreas Carlson.

– Det var rätt bedömning och hon har ett brett stöd för det i vår riksdagsgrupp.

Men kan man ha en partiledare som är fälld för grovt förtal?

– Ja, partistyrelsen har svarat med ett enhälligt förtroende.

Även politiker får göra fel

Riksdagsledamoten Michael Anefur tycker också att KD-ledaren gjort det mesta rätt.

– När det gäller husaffären hamnade hon i en sits som var oväntad, hon köpte ett hus och sedan hände både det ena och andra.

Men när det gäller förtalsdomen menar Michael Anefur att Ebba Busch till en början gjorde fel i sitt omtalade Facebook-inlägg.

– Det bästa vore om det där aldrig hade skrivits, säger han.

– Det var dumt och fel. Men vi måste ha rätt att göra fel ibland. Annars har vi nog inga som orkar att vara politiker längre.

Att Ebba Busch tog ett strafföreläggande och betalade böter menar han var helt rätt, i annat fall hade det här rullat vidare och skadat partiet på ett värre sätt.

Michael Anefur har varit KD-politiker sedan 1991 och säger att genom årens lopp har debattens vågor varierat internt i partiet. Men att det just nu skulle vara lägre i tak än vanligt, som Adaktusson var inne på, håller han inte med om.

– Det är ingen hemlighet att det inom partiet finns olika åsikter om närmandet till SD. Det diskuteras hela tiden. Jag håller inte med om Lars bedömning av situationen, men visst har han rätt att uttrycka sin åsikt.

Folk har förståelse

Även riksdagsledamot Mikael Oscarsson backar upp Ebba Busch.

– Det är olyckligt att det har blivit så långdraget med husaffären, men samtidigt har Ebba varit transparent och öppen mot riksdagsgruppen, säger han.

Mikael Oscarsson menar att det finns goda förutsättningar för att det inom kort kommer en uppgörelse i husaffären och när det är över tror han att det hela är utagerat.

Han tror också att det bland vanligt folk finns en stor förståelse för den sits som Ebba Busch hamnat i, vilket inte minst visar att hon och partiet har kvar sitt stöd i opinionen.

– Jag tycker att hon har hanterat det här på ett bra sätt och har fullt förtroende för hennes ledarskap, säger Mikael Oscarsson.

Ebba Busch har fått möjlighet att kommentera Lars Adaktussons synpunkter, men avböjt.

---

Fakta: Detta har hänt

  • KD:s Lars Adaktusson har i en intervju med Dagen kritiserat partiledare Ebba Busch för turerna kring hennes husköp.
  • Han uttrycker också en oro för partiets vägval och en avsaknad av intern debatt.
  • I den här artikeln får han mothugg från tre riksdagsledamöter som ger Ebba Busch sitt stöd.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar