28 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Stort DN-reportage om frikyrkliga KD-avhopp

Lokalpolitiker berättar i Dagens Nyheter om varför de lämnat partiet

Kristdemokraternas nya flyktingpolitik fick dem att lämna partiet. Flera lokalpolitiker, varav två frikyrkopastorer, berättar i ett stort reportage i Dagens Nyheter om beslutet att hoppa av.

Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius har i ett stort reportage intervjuat flera frikyrkliga lokalpolitiker i KD som under de senaste åren lämnat partiet, med hänvisning till partiets förändrade hållning i flyktingpolitiken.

I reportaget skildras utvecklingen: Medan den tidigare partiledaren Göran Hägglund 2005 ställde sig bakom Påskupproret och ville se allmän flyktingamnesti, efterfrågar partiledaren Ebba Busch i dag minskad asylinvandring.

Allianspastorn Daniel Berner, som i flera år engagerat sig i kommunpolitiken i Vetlanda, berättar i reportaget att han hoppat av KD och i stället gått över till Centerpartiet. Han berättar också om hot som han mottog efter att han sagt att han tyckte att Vetlandabor skulle “fortsätta se det goda i varandra”, efter att en afghansk man i Vetlanda i början av mars i år försökt döda sju män genom att hugga dem med kniv.

Flyktingpastorn: Kämpat i 30 år

Även Bengt Sjöberg, känd som flyktingpastorn, berättar i reportaget om varför han 2018 lämnade KD efter flera decenniers medlemskap.

– I 30 år har jag kämpat med att hjälpa asylsökande, som lever i ovisshet och lider. Plötsligt kändes det som om mitt eget parti bara ville att alla skulle lämna landet.

I DN-reportaget intervjuas också pingstvännen Knut Isaksson, som i egenskap av ordförande i KD i Dorotea tidigare i år valde att lägga ner sin lokalavdelning.

– KD håller på att byta ut sin väljarbas. Vi är många frikyrkliga som inte trivs med den nya hårdheten och gapigheten, säger han.

Arash Asadi

Arash Asadi

Arash Asadi är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar