Nyheter

Stort DN-reportage om frikyrkliga KD-avhopp

Lokalpolitiker berättar i Dagens Nyheter om varför de lämnat partiet

Kristdemokraternas nya flyktingpolitik fick dem att lämna partiet. Flera lokalpolitiker, varav två frikyrkopastorer, berättar i ett stort reportage i Dagens Nyheter om beslutet att hoppa av.

Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius har i ett stort reportage intervjuat flera frikyrkliga lokalpolitiker i KD som under de senaste åren lämnat partiet, med hänvisning till partiets förändrade hållning i flyktingpolitiken.

I reportaget skildras utvecklingen: Medan den tidigare partiledaren Göran Hägglund 2005 ställde sig bakom Påskupproret och ville se allmän flyktingamnesti, efterfrågar partiledaren Ebba Busch i dag minskad asylinvandring.

Allianspastorn Daniel Berner, som i flera år engagerat sig i kommunpolitiken i Vetlanda, berättar i reportaget att han hoppat av KD och i stället gått över till Centerpartiet. Han berättar också om hot som han mottog efter att han sagt att han tyckte att Vetlandabor skulle “fortsätta se det goda i varandra”, efter att en afghansk man i Vetlanda i början av mars i år försökt döda sju män genom att hugga dem med kniv.

Flyktingpastorn: Kämpat i 30 år

Även Bengt Sjöberg, känd som flyktingpastorn, berättar i reportaget om varför han 2018 lämnade KD efter flera decenniers medlemskap.

– I 30 år har jag kämpat med att hjälpa asylsökande, som lever i ovisshet och lider. Plötsligt kändes det som om mitt eget parti bara ville att alla skulle lämna landet.

I DN-reportaget intervjuas också pingstvännen Knut Isaksson, som i egenskap av ordförande i KD i Dorotea tidigare i år valde att lägga ner sin lokalavdelning.

– KD håller på att byta ut sin väljarbas. Vi är många frikyrkliga som inte trivs med den nya hårdheten och gapigheten, säger han.

Fler artiklar för dig