Nyheter

Lars Adaktusson nominerar Zelenskyj till Nobelpriset

KD-politikern om Ukrainas president: En förebild långt utanför det egna landets gränser

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson nominerar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Nobels fredspris.

“I samband med Rysslands invasion av Ukraina, i februari 2022, har president Zelenskyj med integritet, kompetens och stort mod företrätt sitt folk och sin nation. Utifrån humanism och respekt för människovärdet har presidenten i den svåraste av stunder osjälviskt ställt sig i frontlinjen för kampen mot autokrati, imperialism och militär aggression”, skriver han i ett brev till norska Nobelkommittén.

Enligt Lars Adaktusson har Volodymyr Zelenskyj uppvisat “ett värdigt, hängivet och ansvarsfullt politiskt ledarskap” och därmed “kommit att bli en förebild långt utanför det egna landets gränser”.

“Utifrån universella principer om nationell suveränitet, territoriell integritet och rätt till självförsvar har presidenten upprätthållit respekten för såväl det egna landet som folkrätten. I arbetet för frihet, försoning och fred företräder Ukrainas president hela det demokratiska Europa.”

Bidrar “aktivt till internationell fred och säkerhet”

Nobels fredspris har med några få undantag delats ut sedan 1901. I brevet konstaterar Lars Adaktusson att fredspriset har tilldelats företrädare inom ett brett spektrum av det internationella fredsarbetet under efterkrigstiden.

“Som ansvarsfull ledare i ett rättfärdigt militärt försvar av det egna landet bidrar Volodymyr Zelenskyj aktivt till internationell fred och säkerhet.”

Därmed skulle Ukrainas president, enligt Lars Adaktusson, vara en värdig mottagare av Nobels fredspris.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig