Nyheter

TV: Stakset i Ukraina: Kvinnor i kyrkorna syr nät till pansarvagnar

Artisten och evangelisten reste till staden Lviv: Det vore naivt att tro att det här inte skulle kunna hända i Sverige.

Från att ha varit på plats vid gränsen mellan Polen och Ukraina är Sebastian Stakset nu inne i den ukrainska staden Lviv. För Dagen berättar han om nöden, men också om hoppet han möter hos landets kristna.

När Dagen når Sebastian Stakset via videolänk är han på plats i ett industriområde i staden Lviv. Han berättar att församlingar i staden planerar att upprätta ett hjälpcenter med förnödenheter i en av lokalerna och konstaterar att det råder febril aktivitet i de ukrainska kyrkorna för att försvara sig mot den ryska invasionen.

– Vi var precis i en kyrka där alla kvinnorna satt och gjorde nät till ukrainska pansarvagnar. Vi snurrar runt här, möter församlingar och hjälpcenter och försöker att skapa oss en bild av behovet, säger Sebastian Stakset.

Den svenska artisten och evangelisten har varit på plats i landet i ett par dagar och han utesluter inte att det som drabbat Ukraina också skulle kunna drabba andra länder.

– Det vore naivt att tro att det här inte skulle kunna hända i Sverige, menar han.

Känner du dig rädd?

– Nej. Man är så fokuserad på att bara försöka hjälpa folk. Varför ska jag vara rädd här när jag har mött en femåring som nyss sprungit från kulor och bomber och hon står på benen?

Du har tidigare levt ett tufft liv, har det gjort dig rustad för att vara på plats i en sådan här miljö, tror du?

– Jag klarar av sådana här situationer bättre än styrelsemöten, så mycket kan jag säga.

Två frivilliga bland annat en ukrainsk pastor som ska åka till alla hotspots med mat och medicin. Det är värsta självmordsuppdraget

En konkret hjälpinsats Stakset nämner är en buss som Livets ord bekostat som ska hjälpa de mest utsatta områdena med förnödenheter.

– Två frivilliga, bland annat en ukrainsk pastor, ska åka till alla “hot spots” med mat och mediciner. Det är värsta självmordsuppdraget. Men de gör det ändå, för de vet att någon måste göra det.

”Det finns mycket man kan göra”

Stakset beskriver att anledningen till att han rest till Ukraina var att han kände att han inte bara kunde sitta hemma och titta på nyheterna utan ville använda sitt nätverk för att hjälpa till. Men han betonar samtidigt att det finns mycket man kan bidra med om man vill göra en insats från Sverige.

– Man kan hitta en organisation som man vet gör nytta och stötta dem. Man kan samla in pengar, och om man ska skicka saker så skicka funktionella saker som madrasser, täcken, kuddar, sängkläder, det behövs generatorer, det behövs funktionella kläder, blöjor, barnmat, konserver och mycket annat, säger Sebastian Stakset.

---

Fakta: Hör hela intervjun

På onsdag släpps den längre versionen av intervjun med Sebastian Stakset i ett specialavsnitt av podden Dagens människa.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig