Nyheter

Kritik när biståndspengar går till flyktingmottagande

Act Svenska kyrkan: “Sveriges bistånd behövs mer än någonsin”

Regeringen planerar att finansiera stora delar av mottagandet av ukrainska flyktingar med biståndsbudgeten. Planerna möter kritik från Act Svenska kyrkan.
– Sveriges bistånd behövs mer än någonsin, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Migrationsverket presenterade på fredagen en prognos över de förväntade extrakostnaderna för mottagandet av flyktingar från Ukraina. Verket uppger att årets kostnader för flyktingmottagande beräknas bli cirka 10 miljarder kronor högre än vad den tidigare prognosen i februari visade.

Redan under våren 2022 beräknas kostnaderna för framför allt boende och ersättningar bli så höga att medel kommer saknas.

Finansieras med biståndspengar

Erik Lysén

Under en pressträff på fredagen meddelade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) att regeringen avser finansiera “en avsevärd del” av de ökade kostnaderna genom avräkningar från Sveriges budget för internationellt bistånd.

Planerna möter nu kritik från Act Svenska kyrkan.

– Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Rekordmånga människor var på flykt redan innan Ukrainakriget bröt ut, matpriserna skenar när veteexporten från Ukraina hotas, och covidpandemin fortgår i stora delar av världen. Att i det läget använda en stor del av biståndsbudgeten för att finansiera det svenska flyktingmottagandet är oklokt och mycket kortsiktigt, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, i ett pressmeddelande.

“Behöver kraftsamla”

Erik Lysén framhåller att Socialdemokraterna i sitt internationella program slår fast att “avräkningar för utgifter utanför det som traditionellt räknas till bistånd ska användas restriktivt”.

– Kriget i Ukraina, är liksom covidpandemin, en exceptionell situation och vi behöver kraftsamla för att stödja och ta emot de ukrainska flyktingar som kommer till Sverige, säger Erik Lysén.


Fler artiklar för dig