Nyheter

Ökat tryck på att förbjuda omvändelseterapi

“Sverige ska vara ett tolerant land, där sådana här dumheter helt enkelt inte ska ske”

Fler politiska partier kräver att så kallad omvändelseterapi, vars syfte är att påverka unga hbtq-personers sexuella läggning, ska förbjudas.

Liberalerna har arbetat för ett förbud under en längre tid och en motion har lagts fram i riksdagen av ledamöter från Socialdemokraterna. Nu ansluter Moderaterna och Centerpartiet och kräver att omvändelseterapi kriminaliseras, rapporterar Sveriges radio Ekot.

– Hela föresatsen är ju att homosexualitet skulle vara en sjukdom som kan och ska botas. Det är naturligtvis helt fel och en väldigt apart uppfattning i ett modernt samhälle, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin till radion.

Omvändelseterapi innebär att hbtq-personer utsätts för påtryckningar eller tvång för att dölja sin sexualitet eller sin könsidentitet och enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) förekommer det “i en inte obetydlig utsträckning” i Sverige.

– Vi tycker att det ska vara ett förbud. Sverige ska vara ett tolerant land, där sådana här dumheter helt enkelt inte ska ske, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till Ekot.

Fler artiklar för dig