Nyheter

Gratulationerna strömmar in till Martin Modéus

Ärkebiskop electus möts av förböner, gratulationer och vissa önskemål - här är reaktionerna efter ärkebiskopsvalet

Många vill gratulera Martin Modéus och önska honom lycka till i uppdraget som ärkebiskop. De som dock missade att uppmärksamma händelsen var partiledarna, som var djupt försjunkna i att debattera med varandra.

Strax efter att valresultatet offentliggjordes dröjde det inte länge förrän gratulationerna, lyckönskningarna och förbönerna började strömma in till Svenska kyrkans blivande ärkebiskop Martin Modéus. Snabbt ut var hans bror Fredrik, biskop i Växjö och tidigare i processen en av motkandidaterna i ärkebiskopsvalet.

“I dag har Svenska kyrkan valt biskop Martin Modéus till ny ärkebiskop. Jag sänder mina lyckönskningar och förböner inför ett viktigt uppdrag till en biskopskollega. Och till min bror”, skrev han på Twitter.

Även Antje Jackelén, som trots allt fortfarande är ärkebiskop ett tag till, tog tillfället i akt och gratulerade Martin Modéus för att han nu är “ärkebiskop electus”.

“Stort och varmt grattis”, skriver Antje Jackelén som också önskar sin biskopskollega Guds frid och välsignelse.

Liknande gratulationer strömmade in från människor i Svenska kyrkan. Men i det ekumeniska Sverige är det även självklart att en luthersk ärkebiskop välsignas av kristna från andra traditioner. Pingströrelsens ledare Daniel Alm lämnade också ett meddelande via Twitter där han beskrev Martin Modéus som en “varm, klok och generös människa” och där han önskade “Guds välsignelse och stort grattis i det nya uppdraget”.

Även Sveriges kristna råd (SKR) gratulerade den blivande ärkebiskopen och såg fram emot fortsatt gemensamt arbete inom det ekumeniska samarbetet.

Även från det politiska Sverige kommer det en hel del gratulationer, men värt att notera är att ingen partiledare tog tillfället i akt att uppmärksamma att en ny ärkebiskop valts fram de första dagarna. De verkar snarare ha varit helt fokuserade på att debattera med varandra i riksdagen samt fokusera på mer familjenära händelser, som studentfester.

Men flera riksdagsledamöter passade på att gratulera Martin Modéus, samt att skjuta in ett litet önskemål längs vägen. Som Gulan Avci som sitter i riksdagen för Liberalerna. “Jag hoppas du bidrar till att nyansera bilden av staten Israel och tar en aktiv roll i kampen mot antisemitismen som drabbar judar i Sverige!”, skriver hon efter sin gratulationshälsning.

Partikollegan Jakob Olofsgård, tidigare pastor i en Equmeniaförsamling i Jönköping men numera riksdagsledamot, väljer att vara lite lokalpatriotisk i sin hälsning. “Äntligen en ärkebiskop bördig från Smålands Jerusalem! Grattis Martin!”, skriver han.

Även Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot från Vänsterpartiet, stämmer in i gratulationerna. “Grattis till Martin Modéus, vald till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan!”, skriver hon på Twitter.

Lokalpolitiker har skickat sina lyckönskningar, som centerpartisten Muharrem Demirok från Linköping som med ett halleluja konstaterar att biskopen i hans egen hemstad numera är utsedd till ärkebiskop. “Stort grattis”.

Från mediesektorn hälsar DN:s kulturchef Björn Wiman den nye ärkebiskopen. “En mycket klok och sympatisk person, en av de få som lyckats förklara för mig hur man i praktiken blir delaktig i kyrkan”, hälsar han.

Den förste partiledare som till slut trädde fram med gratulationer var Liberalernas Johan Pehrson, två dagar efter att Martin Modéus blivit vald.

---

Fakta: Martin Modéus

  • Martin Modéus valdes i onsdags till Svenska kyrkans nästa ärkebiskop och kommer att tillträda sitt nya ämbete i början av december.
  • Han efterträder Antje Jackelén som i oktober lägger ner staven.

---

Fler artiklar för dig