Nyheter

Jimmy Carter tillbringar sin sista tid hos familjen

Vårdas nu palliativt åtta år efter första cancerbeskedet

USA:s tidigare president Jimmy Carter kommer att vårdas i hemmet den tid som återstår av hans liv. Det uppgav Carter Center på lördagskvällen.

I augusti 2015 diagnostiserades den nu 98-årige Jimmy Carter med cancer i levern och i hjärnan. Nu har stunden kommit för palliativ vård och den önskar den före detta presidenten få i hemmet hos sina närmaste.

”Han har fullt stöd av sin familj och sitt medicinska team. Familjen ber alla att respektera detta och är tacksamma för den omtanke som visats honom av hans många beundrare”, skriver Carter Center enligt nyhetsbyrån Reuters.

Demokraten Jimmy Carter var USA:s president åren 1977 till 1981. 1980 förlorade han valet till republikanen Ronald Reagan.

Nobelpristagare och söndagsskollärare

Kort efter sin presidenttid grundade Jimmy Carter tillsammans med hustrun Rosalynn 1982 The Carter Center. Sedan dess har de ägnat sig åt humanitärt arbete och filantropisk verksamhet runt om i världen. 2002 tilldelades han Nobels fredspris för sitt ”outtröttliga arbete att hitta fredliga lösningar när det gäller internationella konflikter, att utveckla demokratin och mänskliga rättigheter, samt att förbättra ekonomisk och social utveckling”.

I många år höll Jimmy Carter regelbundet i bibelstudier i sin hemförsamling Maranatha Baptist Church delstaten Georgia. Han undervisade även i församlingens söndagsskola.

Under sin långa sjukdomstid har han ändå varit aktiv. 2018 kom hans bok ”Faith: A journey for all” (Tro: En resa för alla) där han skriver om hur tro påverkar ”inom nästan varje del av den mänskliga tillvaron”.

Flitig bibelläsare

– Jag har inkluderat en beskrivning av hur tron har väglett och burit mig likväl som den har utmanat mig att söka en närmare och bättre relation med människor och med Gud, förklarade Jimmy Carter i samband med bokens utgivning.

När han och Rosalynn 2021 firade sin 75-åriga bröllopsdag löd den tidigare presidentens relationsråd: Gemensam bibelläsning.

– Vi läser Bibeln varje kväll. Det har vi gjort i förmodligen 60 år, sa Jimmy Carter.

Jimmy Carter är den äldste av USA:s levande expresidenter och dessutom den äldste före detta presidenten genom tiderna i USA.

Tillsammans med sin 95-åriga hustru har han fyra barn och 22 barnbarn och barnbarnsbarn.

---

Fakta: Jimmy Carter

  • Född 1 oktober 1924 i Plains, Georgia, USA.
  • Gift med Rosalynn, tre söner och en dotter, 22 barnbarn och barnbarnsbarn.
  • Var USA:s president 1977–1981.
  • Tilldelades 2002 Nobels fredspris.
  • Kuriosa: Har alltid haft ett passionerat intresse för musik som skildras utförligt i filmen ”Jimmy Carter: Rock & Roll President” (2020).

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar