Nyheter

Dagen har testat det nya svordomsfiltret

Efter år av klagomål - nu finns teknik för att få bort svordomarna på tv - se Dagens test

Vill du bli av med svordomarna när du tittar på tv? Nu finns snart den möjligheten. Tack vare en helt ny teknik baserad på artificiell intelligens kan nu Dagen presentera en prototyp till ett svordomsfilter.

Är du en av dem som irriterar dig över att det svärs så mycket i tv? Du är långtifrån ensam. Klagomålen har strömmat in till bland annat SVT under en längre tid, exempelvis när det gäller populära program som Bäst i test, På spåret och Melodifestivalen. Men det har visat sig vara svårt att få folk att sluta svära. Istället finns det andra vägar att gå.

Med ny AI-baserad teknik kan nämligen svordomarna snart vara ett minne blott. Tack vare den nya tekniken öppnar sig dörrar och vi står inför en unik teknisk revolution. Den som läst Dagen den senaste tiden har bland annat kunna se hur AI-botar skriver egna lovsånger och tar initiativ till förbön. Att ta sig an svordomar är nästa steg.

Testat svordomsfiltret

För det är här ett helt nytt koncept kommer in i bilden, något som med en mer teknisk term går under namnet ACLP23 (anti cursed listening program), eller “svordomsfiltret” i mer vardagligt tal. Med hjälp av denna AI-bot går det att filtrera bort alla svordomar och fula ord. Tidningen Dagen har fått ta del av en prototyp av filtret innan den ska släppas till allmänheten.

– Jag tycker att det kändes riktigt bra, säger Felicia Ferreira, chefredaktör och VD på Dagen, efter att ha testat svordomsfiltret.

– Vi vet att många människor, speciellt kristna, tar illa vid sig när de sitter framför tv:n och på så sätt tvingas lyssna på alla svordomar. Med detta svordomsfilter kände jag mig trygg, inte minst då jag hade barnen med mig.

Kristet filter

Det nya svordomsfiltret kommer att anpassas till olika målgrupper så att svordomarna kan ersättas med lite olika ordval. Vi på Dagen har fått ta del av det ”kristna” filtret där varje svordom i realtid ersätts med “amen”. Hur det kan låta kan du se i klippet nedan, där vi testat filtret på det populära tv-programmet Bäst i test.

Det här är en teknik som är lätt att installera, men det krävs att du först laddar ned det på din telefon eller dator. Svordomsfiltret når du genom att trycka på den här länken.

Mer än ord

Även om tekniken ännu är i sin linda finns det redan nu planer på att svordomsfiltret inte enbart ska plocka bort det som sägs, utan även vissa obscena gester ska kunna fångas upp och ersättas med något betydligt trevligare. Nyligen blev exempelvis matgurun och katoliken Edward Blom alldeles förskräckt då han fick se ett djävulstecken i Melodifestivalen, det vill säga lillfingret och pekfingret upp i luften.

Med hjälp av svordomsfiltret kan sådana obscena gester inom kort kunna i direktsändning kunna ersättas med lovikkavantar.

Aprilskämt

Olika varianter

Skaparna bakom ACLP23 har i en kommentar till Dagen också sagt att de vill vara politiskt och religiöst neutrala, vilket innebär att muslimer som hellre vill höra ett ”Allahu Akbar” i stället för en svordom ska kunna välja det. Och de som tvärtemot vill ha mer svordomar i tv ska också få sin önskan uppfylld, då de kan installera ett filter som slänger in minst en svordom i varje mening.

För den riktigt kräsna målgruppen kan svordomsfiltret också uppgraderas och sålla bort andra saker som man blir irriterad av på tv. Då måste man först genomgå ett värderingstest och efter det kan denna unika filtreringstjänst ersätta allt obekvämt som man inte vill se.

---

Fakta: ACLP23

  • ACLP23 är namnet på det nya svordomsfilter som har tagits fram, som går att installera redan i dag, 1 april.
  • Filtret finns anpassat för olika målgrupper, där vi på Dagen har testat den kristna varianten.

---

Fler artiklar för dig