Nyheter

(G) som i Gud tillbaka i Almedalen

Dagen är på plats och ser till att ministrar och kyrkoledare får möjlighet att debattera med varandra

Kan Gud göra något åt gängen och ska koranbränningar och Jesusmarscher förbjudas? Årets almedalsvecka står för dörren och den som vill gotta sig i seminarier om tro och religion har en stor buffé att plocka från.

Förra året avslutades Almedalsveckan på värsta tänkbara sätt, då psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds på öppen gata i Visby. Mordet kastar sin skugga även över årets politikervecka där säkerheten har höjts. Almedalen blir också något kortare än tidigare, tisdag till fredag, där riksdagens åtta partier inte längre kommer att få en enskild dag utan i stället tränga ihop sig två och två.

”G som i Gud”, samarbetet mellan Dagen, Frälsningsarmén, Pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan, är också traditionsenligt på plats i Krukmakarens hus i centrala Visby. Seminarier kommer att hållas från onsdag till fredag och de kommer också att livesändas och finnas tillgängliga via Dagen.

Ministrar på plats

Tre ministrar kommer att vara på plats hos ”G som i Gud”, socialminister Jakob Forssmed (KD) kommer att delta i ett seminarium om relationsstatusen mellan stat och kyrka, civilminister Erik Slottner (KD) kommer för att diskutera artificiell intelligens och även finansminister Elisabeth Svantesson (M) kommer att vara på plats för att låta sig intervjuas av Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

Ämnen som kommer att diskuteras utöver det är surrogatmödraskap, folkbildning, koranbränning och kriminalvård. ”G som i Gud” är en mötesplats där bland annat kyrkoledare diskuterar samhällsfrågor med politiker, i år kommer exempelvis Sofia Camnerin (Sveriges kristna råd), Ingemar Forss (Evangeliska frikyrkan), Kjell Karlsten (Frälsningsarmén) och teologen Joel Halldorf att delta i olika seminarier.

G som i Gud-seminarium på Almedalen om konfessionella friskolor. Medverkande; Isabel Smedberg-Palmqvist (L), Hans Eklind (KD), Sakine Medon, Zina Al-Dewany och Jan Rosman.

Gud, Strömmer och gängen

Den som letar efter kyrkornas arrangemang i Almedalen har förutom Krukmakarens hus även flera alternativ. I Vårdklockans kyrka kommer Equmeniakyrkan att hålla i sina arrangemang tillsammans med en rad kristna aktörer.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommer att ta klivet in i Katolska kyrkan i Visby, som också erbjuder en rad seminarier under Almedalsveckan. Den fråga han ska försöka besvara, bland annat tillsammans med tidningen Dagens opinionsredaktör Frida Park, är om Gud kan göra något åt gängen?

Svenska kyrkan kommer också anordna en rad aktiviteter, förutom seminarier så erbjuder de bönestunder och även samtal med politiker inne i Visby domkyrka, så kallade Nikodemussamtal.

På båt med ärkebiskop

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus ser ut att få tre intensiva dagar då han ska medverka i tio olika arrangemang, bland annat kommer han att ta klivet ombord på missionsbåten Elida för att prata skolfrågor med bland annat Kristna friskolerådet.

Almedalsveckan är inte bara de välplanerade seminariernas högtidsstund, utan ofta brukar det också dyka upp något oväntat som lockar till sig uppmärksamheten, exempelvis då domprosten får något år sedan i affekt ringde i kyrkklockorna i protest mot ett seminarium som hölls på kyrkbacken.

---

Fakta: Almedalsveckan

  • Almedalsveckan hålls traditionsenligt i slutet av juni varje år i Visby.
  • Hit kommer politiker, civilsamhälle och näringsliv i en
  • Flera tusen seminarier anordnas och partiledarna håller tal på den stora scenen i almedalsparken.

---

Fler artiklar för dig