Abdul Malik klarade inte handläggarens ”husförhör” – riskerar att utvisas till Pakistan

Han är döpt, översätter Bibeln och evangeliserar. Men Migrationsverket tror inte att han är kristen på riktigt och vill att han ska lämna Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

28-årige Abdul Malik är kristen. Den 15 februari 2015 steg han ner i Södermalmskyrkans dopgrav.

– Jag kände mig pånyttfödd den dagen, säger han.

Abdul Malik, som har två avslagsbeslut bakom sig, kom till Sverige 2012. Då var det tre år sedan han lämnade sitt hem i den pakistanska provinsen Baluchistan, där han kämpat för självständighet och mänskliga rättigheter.

Svenska UD beskriver läget i Baluchistan som ”mycket allvarlig” och man avråder från alla resor till regionen. Dessutom finns flera rapporter om hur oppositionella grips, försvinner eller mördas.

– Om jag skulle åka tillbaka dit skulle jag dödas. Både min tro och mitt politiska engagemang är synligt på sociala medier, säger Abdul Malik.

Människor försvinner

Första avslaget kom 2014. Migrationsverket bedömde att han saknade politiska asylskäl.

– Bara under 2016 försvann 1080 personer från regionen, som vi känner till, berättar hans vän Taj Baloch, kristen landsman med uppehållstillstånd.

Taj Baloch är ordförande för Human Rights Council of Balochistan, Abdul Malik är sekreterare. Organisationen för listor över alla som mördas eller försvinner i regionen.

Dagen träffar Abdul Malik i Pingstkyrkan i Uppsala tillsammans med Taj Baloch och vännen Carina Jahani, professor i iranska språk vid Uppsala universitet. De kämpar för att han ska få stanna i Sverige.

Men han har precis fått avslag på sin andra asylansökan. Fallet öppnades igen eftersom han konverterat, men Migrationsverket menar att tron inte är äkta.

– Alla vet vem Abdul Malik är. Han berättar om Jesus för alla han träffar, säger Taj Baloch.

Efter att han döpts i Södermalmskyrkan laddade han upp en video från händelsen på Youtube.

– Jag ville inte dölja att jag hittat sanningen. Jag ville att alla skulle veta om det, säger han och berättar att han mottagit hot till följd av sin kristna tro.

”Migrationsverket förstår inte”

När Migrationsverket skulle avgöra om Abdul Maliks tro på Jesus var äkta ställde man kunskapsfrågor. Bland annat frågade man honom vilken kristen högtid han firat senast. Han svarade att det var påsken.

I avslagsbeslutet skriver Migrationsverket att ”pingsten och Kristi Himmelsfärds dag infallit mellan påsken och din utredning”. Myndigheten skriver att kunskaper om kristna högtider är ”grundläggande” för en konvertit.

– Migrationsverket uppvisar en sådan okunskap. Vi är ju pingstvänner, vi följer inte kyrkoåret, säger Carina Jahani uppgivet.

Abdul Malik jobbar och betalar skatt, just nu heltid på en städfirma. Men om arbetstillståndet dras in måste han sluta.

– Varför gör Sverige så här mot mig? När det är som mörkast vill jag ta livet av mig. Då blir jag rädd för mig själv. Utan den kristna gemenskapen skulle jag vara död i dag, säger han.

När han inte arbetar är Abdul Malik engagerad i ett bibelöversättningsprojekt som Carina Jahani leder. De översätter Nya testamentet till balochiska. Abdul Malik korrekturläser.

– Jag är så tacksam att Jesus är i mig och att han har gett mig en kyrka, ett jobb och bibelöversättningsprojektet. Gud vet att vore jag inte sysselsatt så skulle jag inte klara av att leva.

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Fakta: Baluchistan

Baluchistan har 13 miljoner invånare och är Pakistans till ytan största provins.

Historiskt sträcker sig området över Pakistan, Iran och Afghanistan.

De mänskliga rättigheterna kränks och 2011 nådda dödandet av oppositionella ”epidemiska proportioner”, enligt Human Rights Watch.

Abdul Malik.

Abdul Malik.

Foto: Pontus Håkansson
[x]